Je vašim dětem za jízdy špatně? Tyto TIPY na cestování vám pomohou

14. června 2018·Články·Lukáš Vaněk

Chystáte se s dětmi na dovolenou, ale během jízdy v autě se jim dělá nevolno? Problémy s cestováním nemají pouze děti, ale také někteří dospělí. Existují však osvědčené recepty, jak se nevolnosti vyhnout a dopřát dětem během jízdy autem trochu komfortu.

Tzv. kinetózou, čili nemocí z pohybu (většinou cestování autem, autobusem), trpí kromě dětí i dospělí. Starší jedinci jsou však na tyto cesty připraveni a ví, jak se mají chovat a co jim nedělá dobře. U dětí je to jiné. Proto je dobré si připomenout, jak mohou rodiče své ratolesti trpící kinetózou při dlouhém cestování autem tolik netrápit.

Žádné knihy

Čtení nebo prohlížení si obrázků za jízdy není pro lidi a obzvláště pro děti nejlepší možný způsob jak se při cestování zabavit. Hrozí totiž bolesti hlavy, závratě a nevolnost. Proto je nejlepší si s dětmi povídat nebo zpívat písničky.

Povinné přestávky

Pauza by měla být při dlouhém cestování autem samozřejmostí i pro řidiče, který by s dětmi necestoval. O to více je zapotřebí, pokud veze ratolesti, kterým se dělá v autě nevolno. V zásadě stačí i deset minut, aby se člověk občerstvil nebo si došel na toaletu. Dítě se může někde na chvíli proběhnout a protáhnout se. Jestli budete pravidelné přestávky dodržovat, pak to jistě vaše děti s kinetózou ocení.

Žádné rizikové úseky

Snadno se to říká, obzvlášť v České republice, kde jsou dálnice neustále ucpané nebo rozkopané, ale vyhýbání se rizikovým úsekům také dělá své. Pakliže vás čeká daleká cesta, například do Chorvatska nebo do Alp, takovým úsekům se nejspíš nevyhnete. Prudká stoupání a klesání nebo nebezpečné zatáčky čekají řidiče v těchto místech určitě. Jediné, co člověk může dělat, je, že pojedu pomalu a plynule, aby se dětem neudělalo z divoké jízdy špatně.

Jízda v noci

Pokud se nebojíte jízdy v pozdních večerních hodinách nebo přímo přes noc, pak se jedná o ideální řešení, jak dětem s kinetózou dopřát klidnou cestu. Důležité je, aby se děti před cestou najedli něčeho lehčího a lépe stravitelného. Jízda v takto pozdních je zárukou toho, že dítě v autě během jízdy usne a zapomene tak na svou nevolnost. Pokud bude mít dítě brzy ráno hlad, mějte po ruce zásobu banánů nebo sucharů.

Zázvor a obklad

Lékárnička nesmí v autě chybět, což je v předpisech, ale pro případ nevolnosti vašeho dítěte se hodí míti s sebou něco na zklidnění žaludku. Buďto se můžete spolehnout na léky z lékárny, které mají většinou tlumící účinky, nebo na zdravější medicínu jako zázvor nebo mátu, které rovněž pomáhají žaludku. Z obou surovin lze připravit dítěti na cestu i chutné a osvěžující limonády, tak proč toho nevyužít. Při ruce je třeba mít i studené obklady, které můžete dítěti přiložit na zápěstí a na čelo.

Články - další články

Doporučujeme