Jaká jsou základní pravidla úspěšného investora?

26. května 2018·Články·Karolína Stránská

Podílové fondy jsou první volbou pro toho, kdo se odváží vypustit své finance i za bezpečné státem pojištěné bankovní vklady, stavební spoření nebo penzijního připojištění. Do fondů se dá investovat už od stovky měsíčně, ale lepší je začít alespoň s pětistovkou.

  1. Stanovte si cíl

Než se pustíte do investování, ujasněte si, jak dlouho chcete investovat, a na co.  Zda chcete mít v budoucnu třeba slušnou rentu, peníze na studia dětí nebo sumu pro investování do nemovitosti. Určete si časový horizont a ten dodržte, měl by být minimálně pět let.

  1. Zvolte si správnou investiční strategii

Na výběr máte ze tří typů investičních strategií: konzervativní, vyvážené nebo dynamické. Liší se v míře rizika, od které se odvíjejí také možné výnosy.

Konzervativní investice míří do státních dluhopisů vyspělých zemí a dnes nesou nulu nebo maximálně dvě procenta. Lépe jsou na to vyvážené fondy, které dělí portfolio mezi dluhopisy a akcie. Jejich výnos je kolem 4 %.
Na druhé straně stojí čistě akciové fondy, kde je možné vydělat nejvíce, ale také s nejvyšší mírou rizika. Dlouhodobě lze očekávat výnos mezi 6 a 8 procenty ročně. Vsaďte na něj s alespoň desetiletou investicí.

Chcete spokojené stáří? Porovnejte si nabídky, jak se zajistit.

 

  1. Peníze rozdělte!

Kvůli riziku ztráty platí u investic pravidlo: diverzifikovat, diverzifikovat a diverzifikovat. Tedy nesázet všechny peníze na jednu kartu a rozdělit je mezi různé fondy.

 

  1. Emoce na uzdě

Nejčastější chyby investorů způsobují emoce, které nemají pod kontrolou. Většina s investováním začíná ve chvíli, kdy jsou trhy nahoře a vynášejí a vystupují, když jdou dolů. Přitom by to mělo být přesně naopak. Vyplatí se vydržet a dodržet naplánovaný investiční horizont.

 

Stačí tisíc korun měsíčně. Začněte si odkládat ještě dnes.

 

  1. Nenaleťte podvodníkům

Zdá se vám výnos 6 % málo? Tak právě na vás líčí nabídka investičních lákadel a „garantovaných“ investic. Takové totiž nejsou, žádná vysoký výnos není bez rizika.

Pozor na vějičky jako:

„…jedná se o bezpečnou investici…“,

„…tento korporátní dluhopis je garantovaný státem…“,

„…můžete rychle dosáhnout vysokých výnosů s nízkým rizikem…“

„…na tom nemůžete prodělat…“,

 

Takže se do toho pusťte, ale nezapomeňte mít nejdříve na spořícím účtu aspoň tříměsíční rezervu na nenadálé výdaje.

Články - další články

Doporučujeme