Janek Ledecký: Bylo by dobré se zamyslet nad tím, jak tady v té situaci ještě uchovat nějaké kvality toho života

7. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Janek Ledecký. Foto: Frekvence 1

Situace ohledně opatření proti covidu houstne. Od pondělí nesmí zpěváci, herci a umělci zpívat na veřejnosti. Což jim velmi komplikuje životní situaci a většina veřejnosti s tímto zákazem nesouhlasí. Ohledně tohoto zákazu a dalších opatření proti koronaviru se pro Frekvenci 1 vyjádřil zpěvák a hudební skladatel Janek Ledecký.

Když Janek Ledecký hrál na posledním festivalu 14. září v Železném Brodě, tak byl nadšen atmosférou. “Bylo to senzační. Bylo tam nějakých 1500 až 2000 lidí, měli roušky, hrozně dobrou náladu, bylo hezké počasí a zpívali,” popisuje zpěvák koncert. Bohužel nečekal, že je to je poslední podzimní koncert. Přišel totiž nouzový stav a s ním plno opatření. Jedno z nich je zákaz zpěvu na veřejnosti. “Myslím si, že ten zákaz je v intencích všech těchto nařízení, zákazů a pravidel. Prostě je úplně stejně nesmyslný, absurdní a hlavně není postavený na relevantních, skutečnýchčíslech,” řekl Ledecký.

Argument ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že se nejvíce lidí nakazí při zpěvu je podle Ledeckého možný pouze ve sboru, kde lidé stojí na sobě namačkáni, ale při normálním zpěvu je tento argument absurdní. “Našel jsem studii, která je právě na tento argument reakcí. V Británii dali dohromady 25 profesionálních zpěváků a herců a nechali je zpívat Happy Birthday. Recitovali a zpívali to, a oni jim to měřili v decibelech,” popisuje experiment zpěvák. “No a zjistili, že mezi mluveným a zpívaným slovem není naprosto žádný měřitelný rozdíl,” dodal.

Janek Ledecký je vystudovaný právník, tudíž se spolu se svými známými dobře vyzná v zákonech. “V trestním právu je šíření poplašných zpráv podle paragrafu 357 a není pochyb o tom, že už to tady někteří, kazatelé zběsilí, toho covidového náboženství naplnili,” zdůraznil zpěvák. Z toho důvodu zvažuje, že podá náležité podklady určitým orgánům, aby jim ušetřil vyšetřování a stát se tak do toho mohl sám pustit. Mimo to se dá počítat, že postupně začne on a jeho kolegové podávat návrhy na odškodnění. “Myslím si, že to bude soubor tisícůžalob,” dodal Janek Ledecký.

Populace je momentálně rozdělena na čtyři části. Jedna má strašný strach a druhá skupina by ocenila více racionálnější přístup. “Ty další skupiny, jedna je typ lidí, kterým tento senzační stav vyhovuje, právě například samotné zavření škol podporovali samotní učitelé,” popisuje zpěvák. Podle Ledeckého při pobytu doma učitel má 110 procent. “Nemusejí tak poslouchat,  jak se ty děti honí, křičí po chodbách a když už je to nebaví, tak říct, hele já mám nějaký blbý signál, nějak mi to padá, neslyším tě a to je pro ně vlastně úplněsenzační,” popisuje zkušenost skladatel.

Podle zpěváka tento stav trvá moc dlouho. “Tahle atmosféra šíření strachu už trvá 7 měsíců. Ráno si chcete přečíst zprávy a první zpráva, každý den je denní počet nakažených. Sice se to dělá po celém světě, ale to ještě neznamená, že to je ta správná volba. Světová zdravotnická organizace přišla se závěrem, že skutečně nakažených je něco mezi 750 a 800 miliony. To znamená víc než každý desátý,” uvedl Ledecký.

“Zpěv je činnost, která prokazatelně zvyšuje duševní kondici, přináší pozitivní energii, což je teda prokázaný opravdu, jak se říká staletími praxe a možná by bylo dobré se zamyslet nad tím, jak tady v té situaci, která je vážná a během tady té epidemie a pandemie, jak prostě ještě uchovat nějaké kvality toho života,” doplnil skladatel. I tak ale zpěvák neztrácí naději, plánuje koncerty a dokonce píše knížku básní, která se jmenuje Verše potrhlé“Říkal jsem si, že Mácha, Vrchlický a ten brk básnický tady leží a tak je jako pohozen stranou a tak já jsem se ho rozhodl zvednout,” dodal se smíchem Ledecký.


Články - další články

Doporučujeme