Je to rozhodnutí sraba, řekl o Sobotkově demisi Miroslav Kalousek. ANKETA

2. května 2017·Články·Redakce

Pražský hrad ponechává oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o demisi vlády bez komentáře. Postup prezidenta bude podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka oznámen v pravý čas. Ovčáček to uvedl na twitteru. Pravicová opozice Sobotku za jeho rozhodnutí kritizuje. ČTK to řekli zástupci ODS, TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN).

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není Sobotka schopen nést svou zodpovědnost a rozhodování předává do rukou Zemana. “Z mého pohledu je to rozhodnutí sraba. On přeci dobře věděl o konfliktu zájmu svého ministra financí. On ten konflikt zájmů tři roky toleroval a posiloval moc svého ministra financí a když se mu to vymklo z rukou, tak místo aby to řešil, tak to vzdal,” řekl Kalousek.

Poznamenal, že rozhodnutí Sobotky pokládá za mimořádně nedůstojný krok, který nepřinese nic dobrého. “Máme historickou zkušenost, jak pan prezident Zeman nakládá se svými pravomocemi za takové situace, a opravdu si nemyslím, že měl dostat ten nástroj do ruky dřív, než bylo nezbytné,” podotkl. TOP 09 podle něj může v tuto chvíli vzít demisi vlády jen na vědomí. Dodal, že strana je připravena vést “standardní politickou diskusi” a udělat vše pro to, aby nebyla posílena autokratická správa České republiky.

Předseda STAN Petr Gazdík si myslí, že současná vláda měla málo pozitiv, jedním z nich ale byla stabilita. “Premiér a vicepremiér teď svým chováním uvrhli zemi před volbami do nestability,” řekl ČTK. Sobotka se podle něj zřekl veškeré zodpovědnosti a předal ji Zemanovi. Předseda ODS Petr Fiala označil demisi celé vlády za výraz bezradnosti a alibismu. “Premiérovo rozhodnutí je pokračováním absurdního politického divadla, které tu v režii stávající vlády sledujeme už několik měsíců,” uvedl. Je podle něj mimo jiné s podivem, jak chce Sobotka jednat se stávajícími koaličními stranami, a tedy i s Babišem, o nové vládě, v níž ale nemá současný ministr financí Babiš být.

Zdroj: ČTK

Udělal Bohuslav Sobotka ohledně demise vlády správné rozhodnutí? Hlasujte v naší anketě.

[totalpoll id=”179348″]

Články - další články

Doporučujeme