6 potravin, ze kterých věční dietáři padají do mdlob, přitom našemu zdraví prospívají

2. června 2020·Jídlo a pití·Redakce

Foto: Shutterstock

Když už se rozhodneme držet nějakou dietu, dá se předem předpokládat, které potraviny nám náš poradce pro výživu zakáže. Jenže není všechno tak jednoznačné, jak to na první pohled vypadá!

BRAMBORY

Brambory dietologové nedoporučují pro vysoký obsah škrobu a karbohydrátů. Samozřejmě, že není nic zdravého na tom cpát se smaženými bramborovými lupínky, ale samotné brambory mají na náš organismu pozitivní účinek. Jsou skvělým zdrojem vitamínu B a draslíku.

PIVO

Každý alkohol obsahuje cukr, který nám k hubnutí nepomůže. Pivo je navíc dost kalorické. Obsahuje ale spoustu vitaminu B a také Niacin, který se významně podílí na výživě buněk. Působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie.

VEJCE

O vejcích se tradičně hovoří jako vysokém zdroji cholesterolu, který způsobuje srdeční problémy. Průzkumy ale ukázaly, že denní konzumace vajec nijak nezvyšuje riziko srdečních onemocnění. Naopak, příjem tří vajec denně při nízkém příjmu karbohydrátů zlepšuje hladiny HDL, tedy tzv. „hodného“ cholesterolu. A vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin!

BANÁNY

Také u banánů míváme zafixováno, že se po nich tloustne. Ano, průměrný banán má něco kolem 100 kalorií a samozřejmě i hodně sacharidů. Na druhé straně obsahuje takovou spoustu cenných látek a má tak pozitivní vliv na vaše tělo i psychiku, že se ho určitě nemusíte bát. Zvlášť pokud si ho dopřejete v první polovině dne.

ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

Nepřítel číslo 1 všech dietologů světa – je přece tak tučné! Jenže tuky, které obsahuje, jsou rostlinné a nenasycené a ty jsou našemu zdraví naopak prospěšné. Například snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Arašídové máslo je dokonce zdravější než máslo z mléka! Navíc je hodnotným zdrojem bílkovin a dalších látek.

HOVĚZÍ MASO

Po pozření hovězího steaku je pochopitelné, že bude mít výčitky o svém stravování. Hovězí maso obsahuje mnoho cholesterolu a pečením, grilováním, nebo uzením navíc vznikají rakovinotvorné látky. Jenže je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin a obsahuje i železo, zinek, draslík, hořčí, a vápník. Pomáhá nám stavět svalovou hmotu, růst, zlešovat činnost nervů a sliznic i bojovat proti chudokrevnosti.


Jídlo a pití - další články

Doporučujeme