Babicovy recepty: Křupové selátko a bramborovo zelné karbanátky!

6. prosince 2015·Jídlo a pití·Redakce

Během druhé adventní neděle vařil Jirka Babica na rádiu Frekvence 1 křupavé selátko a bramborovo zelné karbanátky! Recepty najdete po rozkliknutí odkazu.

KŘUPAVÉ SELÁTKO

Potřebujete:

* 1,5 kg bůčku, plecka, kolínka s kůží
* 2 cibule
* 5 stroužků česneku
* 1 hřebíček
* 5 bobkových listů
* 1 lžičku jalovce
* 1/2 lžičky kmínu
* 2 lžičky soli
* čerstvě mletý pepř

Do vyššího pekáče nebo hrnce nalijeme asi 2 l vody, přidáme cibuli, česnek, hřebíček, bobkové listy, jalovec, osolíme a opepříme. Necháme zavařit, vložíme kusy masa ze selete (mělo by být zcela ponořené) a necháme táhnout asi 1 hodinu. Troubu zahřejeme na 180 st. Měkké maso vytáhneme a dáme dopéci do křupava na asi 45 minut. Podléváme vývarem z kolene.

BRAMBOROVO ZELNÉ KARBANÁTKY

Potřebujete:

* 5 středních brambor vařených ve slupce
* 2 hrnky kvašeného zelí
* 2 cibule
* půl lžičky mletého kmínu
* 1 lžíci sádla
* 2 vejce
* strouhanku
* olej
* sůl

Na dip:
* 200 ml husté smetany
* prolisovaný česnek

Brambory uvaříme ve slupce, očistíme, nastrouháme najemno.

Cibuli pokrájíme nadrobno, opečeme do sklovita na sádle. Zelí scedíme, pokud je třeba trochu opláchneme, překrájíme na menší kousky. Přidáme k cibuli a dusíme za občasného míchání 10 minut.

Po vychladnutí zelí přimícháme k bramborám, podle chuti osolíme, dáme mletý kmín , propracujeme, utvoříme porce ve tvaru karbanátku a obalujeme v osoleném rozšlehaném vajíčku a strouhance.

Pánev rozpálíme, nalijeme do ní dostatečné množství oleje a karbanátky osmažíme.

Smetanu smícháme s prolisovanými stroužky česneku a necháme do používání v chladu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme