Lukáš Hejlík: V Česku je cena jídla dlouhodobě podhodnocená. Zvykli jsme si chodit do restaurací každý den

30. července 2022·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Lukáš Hejlík. (Foto: Frekvence 1)

Hostem podcastu Heleny Šulcové Mezi čtyřma očima byl tentokrát herec a zakladatel Gastromapy Lukáš Hejlík. Za co vděčí cyklu scénického čtení LiStOVáNí? Co ho vedlo k tomu, aby udělal průvodce Brno 100? To prozradil v rozhovoru.

Lukáš Hejlík je projektu LiStOVáNí, což je cyklus scénického čtení, moc vděčný. Díky němu začal pracovat na dnes již tolik oblíbené Gastromapě. Díky představením může obrážet republiku křížem krážem. Bez těhle denních cest bych Gastromapu nemohl dělat,” uvedl.

Herec v České republice rád navštěvuje podniky, kde pokrmy umí připravovat s láskou a péčí. “Pátrám po restauracích, které vědí, co chtějí dělat a umějí to lidem hezky prodat bez toho, aby k tomu museli tlačit nějakou svoji filosofii, aby to šlo přirozeně,” popisuje.

Je Brno gastronomická velmoc?

Nedávno Hejlík napsal průvodce gastronomickým Brnem – Brno 100. “Nebyl to úplně můj prvotní nápad. Dělat zrovna knížku o Brně, protože vím, že mnohem praktičtější pro lidi, je mít průvodce po celém Česku. Ale řekli jsme si, že zkusíme udělat takovou edici a Brno musí být logicky první adresa. Za prvý nikdo to gastronomicky nezmapoval, a to, co se tam děje, je naprosto ojedinělé,” uvádí s tím, že tam určitě není lepší gastronomie než v Praze. “Na druhou stranu ale na počet obyvatel a rozlohu města je to naprosto úžasné.”

Kavárenská scéna v Brně začala podle herce před osmi lety. Během pandemie covidu tam pak podle jeho slov vzniklo neuvěřitelných 140 kaváren. Všechny přichází už s nějakou úrovní, protože vědí, že tam je ta laťka posazená vysoko…Mně se líbí, že tam jsou místní promícháni se studenty. Město je neuvěřitelně přátelské,” popisuje. Například v Praze podniky spolu nespolupracují oproti jiným městům. Díra na trhu je podle Hejlíka od Plzně dál k Rozvadovu. “Mám nějaké adresy, tipy… ale Plzeň sama je božská,” říká.

Zdražování jídla v restauracích

Ceny v restauracích podle Hejlíka nejsou v přijatelné relaci. “Já to chápu. Na druhou stranu se to nejvíce dotkne lidí, kteří jsou z toho nejvíce vyděšení,” myslí si. “Začínají být z toho frustrovaní a když k tomu dáte sociální sítě, ze kterých se stal drtič, tak lidé jsou z toho děsivě vystrašení. U nás je cena jídla dlouhodobě podhodnocená. Zvykli jsme si chodit do restauračních zařízení každý den… Mohla si to dovolit spousta lidí,” uvedl s tím, že obě strany vlastně chápe.

Sám se za odborníka na jídlo a restaurace nepovažuje. Já jsem jenom brouk Pytlík, který byl leckde a srovnává své zkušenosti. Zajímá mě to,” dodal na závěr rozhovoru Hejlík.


Jídlo a pití - další články

Doporučujeme