Pizzaři budou bez práce. V Římě je v provozu automat na ikonické italské jídlo

15. května 2021·Jídlo a pití·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Pizzaři nebudou mít, co žrát, chtělo by se říct. A to v hlavním městě Itálie, v Římě. V zemi, která je domovem tak ikonického jídla jako je pizza. Právě v Římě totiž vzniknul první automat na pizzu.

Automaty na nápoje, bagety nebo čokoládové sušenky nejsou ničím neobvyklým a staly se pravidelným místem, kde si člověk rychle může něco koupit. V Římě šli ale ještě dál a zprovoznili zde automat na čerstvou pizzu, který je schopný připravit jedinečné jídlo už do tří minut. Výdejní automat Mr. Go Pizza nabízí hned čtyři druhy tohoto pokrmu, jedním z druhů bude třeba klasická Margherita. Cena pizzy se pohybuje v rozmezí od 115 do 150 korun. Stroj přímo před zraky strávníků uhněte těsto a vyskládá na něj i zbylé ingredience.

Reakce na pizzu jsou ale spíše negativní.  Podle serveru CNN lidé hodnotí její chuť jako přijatelnou. Někteří jí ale označují za vyložený horor. “Vypadá dobře, ale je mnohem menší než v restauraci a surovin je méně,” uvedl penzista Claudio Zampiga. Z chuti nebyl nadšený ani student Fabrizo Puglise, kterého automat nepřesvědčil. “Je to v pohodě, ale není to pizza,” říká. Pro penzistku Ginu byl výsledek odporný. “Strašné. Pizza se má jíst horká. Tohle mě neuspokojilo,” uvedla.

Automat to bude mít v Itálii tak zřejmě hodně těžké. V jeho blízkosti se totiž nachází klasické restaurace, kde se návštěvníci mohou kochat pohledem přímo na pizzaře, což je pro Italy velmi důležitý rituál. “Nikdy by mě nenapadlo jíst pizzu, kterou vyrobil stroj,” uvedl Giovanni Campana. I přesto ale pizzu z automatu zkusil. Nadšený ale zřejmě nebyl.


Jídlo a pití - další články

Doporučujeme