Soutěž Peče celá země se vrací. Diváky čeká deset provoněných sobotních večerů

12. března 2022·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova

Peče celá země. (Foto: se souhlasem Česká televize)

Kdo je nejlepším amatérským pekařem v Česku? Souboj o titul odstartuje v sobotu 12. března, kdy se na České televizi divákům představí finálová dvanáctka druhé řady soutěže Peče celá země. Hodnocení jejich výkonů se zhostí Míša Landová a Josef Maršálek, v roli moderátorů se i tentokrát představí Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Jak už všichni víme, české diváky kulinářské pořady o vaření a pečení náramně baví. „Důkazem toho byl jednak velký divácký zájem a taky to, že se na konkurz do druhé řady přihlásilo čtyřikrát více zájemců, kteří byli poměrně dost vyrovnaní, co se týče dovedností v kuchyni. Věděli taky už velmi přesně, co je čeká – laskavá soutěž zaměřená pouze na jejich umění a chuť péct a tvořit. Bylo těžké z nich vybírat,“ popsal kreativní producent Petr Mühl.

Poprvé se dvanáctka nejlepších cukrářů a pekařů představí v sobotu 12. března.Fanoušky čeká celkem deset epizod, ve kterých nebudou chybět obdivuhodné výkony, ale také chvíle, kdy se úplně nedařilo. „Z gauče to pečení vypadá mnohem snazší, než je to pak v reálu,“ komentuje po první výzvě účast v pořadu jeden z nových soutěžících. Ti se sešli v areálu zámku Bon Repos, který se po dvou letech znovu provoněl vůněmi nejrůznějších pochutin a ingrediencí. Na účastníky Peče celá země tentokrát čekala zadání obsahující tradiční výrobky jako vánočka, housky, perník nebo rakvičky, ale i výzvy vybízející k větší představivosti a zručnosti. Amatérští pekaři během natáčení tentokrát spotřebovali přes 230 kilogramů mouky, 115 kilogramů čokolády a 2 700 kusů vajec.

Výtvory bude hodnotit Maršálek a makrónková královna

I ve druhé řadě porotci ukáží, že měří každý centimetr zadání a dohlíží nejen na správnou konzistenci a chuť, ale také barvu. Vítěze tentokrát vybírají už osvědčený Josef Maršálek a blogerka, lektorka kurzů Míša Landová. „Mám ráda pečlivost, preciznost, když jsou věci souměrné a symetrické. Takové detaily. Každý samozřejmě máme jinou chuť a vkus – dřív se mi líbily potahované dorty, kterým dnes třeba tolik nefandím. Nicméně se od toho dokážu oprostit. Zároveň taky dokážu posoudit, jestli je to čistá práce, byť se mi třeba vzhledově a tematicky nelíbí, i tak však vidím, jestli je výrobek dobře zpracovaný. Další hledisko pak samozřejmě představuje kreativita,“ říká porotkyně, které se v cukrářském světě přezdívá makrónková královna.

Stejně jako v případě první řady budou pořadem provázet Tereza BebarováVáclav Kopta. „Na natáčení jsem trénoval průběžně dva roky. Jedl jsem pravidelně každé tři hodiny. Takže se dá říct, že jsem se udržoval v závodní formě. Během natáčení jsem k tomu přidal sladké, takže katastrofa byla na spadnutí. Děsím se chvíle, kdy nade mnou lékařka pozdvihne obočí a zvýší dávky léků na snížení krevního cukru,“ komentuje v nadsázce moderátor.


Jídlo a pití - další články

Doporučujeme