TIPY FREKVENCE 1: Bez bezu ani ránu!

28. května 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Od května do června se můžeme pokochat pohledem na krásně kvetoucí černý bez! Možná někteří z vás ale netuší, co všechno můžeme z květů vykouzlit. Frekvence 1 má pro vás několik chutných receptů.

Všestranný pomocník

Bez má tu výhodu, že lze využít skoro každou z jeho částí. My se dnes zaměříme na květy, které právě v tomto období můžeme z keřů otrhat a využívat mnoha způsoby. Pokud chcete květy usušit, po otrhání je rozprostřete na tmavém suchém místě. Z usušených květů si lidé nejčastěji dělají čaj.

“Ten je vhodný při nachlazení, při virózách, ale také preventivně, když je někdo často nemocný. Navíc pomáhá i při uvolňování bronchiálního kašle,” říká bylinkář Radomír Wojnar. Látky, které obsahují bezové květy také pomáhají čistit tělo a zbavují ho usazených toxinů. Pomáhají i při léčbě revmatu a dny a pozitivně působí i při potížích s močovými cestami a ledvinami, stejně jako při zažívacích potížích.

Květy bezu černého snižují krevní tlak a zlepšují pružnost cévních stěn. Navíc z květů černého bezu nemusíte jen pít, ale můžete ho používat i k omývání pokožky. Vhodný je i pro alergiky.

Přínosy i rizika

Bez využívali naši předkové nejen pro léčbu zdravotních neduhů, ale jeho dřevo využívali i pro výrobu hudebních nástrojů – fujar a koncovek. Na bezu také můžeme najít oblíbenou čínskou houbu – Jidášovo ucho!

Kůra a listy se v minulosti využívaly k obkladům při křečích a revmatismu, pro konzumaci ale vhodné nejsou – dokonce bývají jsou označovány jako jedovaté. Možná i proto odvar z listů hubí hmyz. Stejně tak se vyhněte konzumaci syrových plodů. Teprve až jejich tepelná úprava nebo sušení neutralizuje látky, které člověku škodí. 

Skvělý k jídlu i k pití 

Samotný květ bezu má široké využití. Pochutnat si tak můžete čaji, sirupu, limonádě, sodovce nebo likéru. Z květů ale můžete vyrobit i med, ocet, víno, polévku nebo skvělý hlavní chod v podobě kosmatic obalovaných v palačinkovém těstíčku.

Zdroj: priroda.cz

Bezové recepty

Med z květů černého bezu

Potřebujete:
* 25 květů černého bezu
* 1 velký citron
* 1 litr vody
* 1 kg cukru.

 Květy bezu omyjeme a odstraníme velké stonky. Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Bezové květy s citronem vaříme asi 20 minut v litru vody, poté odstavíme a necháme ještě asi 24 hodin vylouhovat. Druhý den šťávu přecedíme přes plátno, přidáme cukr a vaříme do té doby, než se začne hmota táhnout. Podle chuti můžeme přidat ještě citron. Ještě horký med plníme do sklenic a zavíčkujeme. Hotový med můžeme ještě sterilizovat.

Smažené květy bezu: Kosmatice

Potřebujete:
* 4 velké květenství bezu (se stopkou)
* 2 vejce
* špetku kypřícího prášku
* 2 lžíce mléka
* 3 lžíce hladké mouky
* olej na smažení
* práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)

Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému. Květy bezu očistěte a poté namáčejte v hotové směsi (můžete je přitom držet za stopku). Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova. Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu. Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí.

Tip: Slanou variantu vykouzlíte tak, že do směsi přidáte strouhaný sýr (nejlépe parmezán), k smaženým květům pak podávejte česnekový dip.

Zdroj: apetitonline.cz

Bezinkový ocet

Potřebujete:
*5 – 10 velkých květů bezinek
*0,5 litru octa

Do zavařovací sklenice vložíme čerstvé květy bezinek a zalijeme 8% octem. Květy by měly být zcela ponořené. Sklenici zakryjeme plátnem a necháme v chladu a temnu 3 – 6 týdnů. Poté ocet scedíme a naléváme do připravených lahví, dopře zazátkujeme. Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky – naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.

Bezinkový sirup

Potřebujete:
* 20 bezinkových květenství
* 1 citron nakrájený na plátky
* 2 lžičky kyseliny citronové
* 1,5 kg krupicového cukru
* 1,2 l převařené vody

Vodu svařte s cukrem. Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat. Nechte na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte. Pak ji sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijeme do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.

Tip: Květy černého bezu se hodí i na maso- zkuste jimi posypat hotovou pečínku. Krásně ji provoní.

Zdroj: lidovky.cz

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme