Karel Havlíček: Když se udělá nějaká zásadní chyba, tak je to špatně a vláda za to musí vzít plnou zodpovědnost

19. prosince 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ilustrační foto. Zleva ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. (Foto: ČTK)

Od pátku se Česká republika znovu nachází ve stupni číslo 4 podle tabulky protiepidemických opatření (PES). S jakou vážností bychom původní znění PSA měli brát, je prodloužení nouzového stavu nevyhnutelné a jak je to s polní nemocnicí v Letňanech? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil vicepremiér Karel Havlíček.

Vláda řeší prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dní. Podle Hamáčka je prodloužení nevyhnutelné. “Jsme v situaci, kde je zcela zjevné, že celá Evropa s tím bojuje. Covid se šíří v každé zemi a každá země se snaží nějakým způsobem v podstatě vzdorovat. Fakticky řečeno je to balancování na tenkém ledě,” popisuje aktuální situaci vicepremiér.

Od pondělí je vláda terčem posměchu, jelikož dělá nařízení, která obsahují chyby. “Byly stovky nařízení, které se musely dělat pod tlakem situace a tlak situace je prostě takový, že když se to neudělá v řádu hodin nebo dnů, tak je prostě problém,” říká Havlíček. “Samozřejmě, když se udělá nějaká zásadní chyba, tak je to špatně a vláda za to musí vzít plnou zodpovědnost,” dodává.

PSA berme s rezervou

Protiepidemický systém by se měl také brát s rezervou, protože v době kdy se připravoval, taky byly jen PCR testy. “Dneska zde máme i antigenní testy a jede se prostě v úplně jiném množství. Prostě, aby ta čísla byla vypovídající, tak to nemůžeme opřít jen o ten PCR test, protože logicky o co více bude antgenních testů, tím více bude pozitivních lidí a pak půjde na ty PCR testy a bude tam větší úspěšnost, pozitivita,” popisuje vicepremiér. Proto se PES podle něj musel adaptovat na doporučující instrument.

Podle Havlíčka se do konce roku už nic měnit nebude. “Já se osobně domnívám, že konec roku dojedeme v tomhle režimu,” doplnil.

Zřízené polní nemocnice

V říjnu vláda zřídila za nemalé peníze polní nemocnici v Letňanech. Aktuálně je ale pořád nevyužitá a o jejich osudu se bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného rozhodovat až v lednu. “Byla to pojistka,” říká ministr Havlíček. “V době, kdy jsme skutečně šli nahoru, tak jsme chtěli být na hranici bezpečnosti, a tak jsme zřídili tyto polní nemocnice. Připravilo se to, udělalo se to. Od začátku se říkala jedna věc, není vůbec jisté, že se využijí, ale já myslím, že je to správně, že se udělaly, protože nedej bože, kdyby se to překlopilo jako v tom Polsku,” uvedl.

Články - další články

Doporučujeme