Karel Havlíček: Musíme být připraveni na to, že se vždycky zvedne vlna kritiky. Ať už je to ze stran opozice nebo určitých médií

4. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. Zleva ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. (Foto: ČTK)

Průmysl jako jeden z mála epidemie koronaviru zasáhla jen částečně. Vláda se snaží v těchto nelehkých časech pomoct malým podnikatelům a pracuje na různých covidových programech. Jak ale bude vypadat budoucnost podnikatelů a lidí pracujících v průmyslu? K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil vícepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Vláda by se dala zařadit v současnosti mezi nejvíce kritizované věci v České republice. S novými nařízeními lidé a média více rýpají, vymýšlejí karikatury a vtípky na jejich adresu. Ministra to ale do rozpaků neuvádí. “Musíme být připraveni na to, že se vždycky zvedne vlna kritiky. Ať už je to ze stran opozice, určitých médií s tím musíme počítat,” řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Veřejnosti vadí špatná komunikace

“Uznávám, že ne vždycky byla ta komunikacenejšťastnější,” uvedl ministr. Opatření a změny byly někdy hlášené ze dne na den, lidé se je většinou dověděli nejprve úplně z jiných zdrojů než od vládních představitelů. “Během 24 hodin jsme je museli změnit, protože jsme to chtěli vylepšit. Tak teď, když si všimnete, my neměníme ty věci, ale tím že neustále přidáváme těch restrikcí, tak je pochopitelné, že ti lidé z toho nadšeni nejsou,” popisuje.

Za hranicemi si lidé stěžují stejně. “Když se bavím se svými kolegy například z Německa, Rakouska nebo Slovenska. Tak je to téměř jako přes kopírak a to neříkám jako alibi nebo proto, abych říkal, že to teď děláme nějak extra dobře. Ale skutečně jsme v době, kdy musíme za pochodu dělat desítky a stovky věcí. Pak samozřejmě se to lehce chytá za slovo a lehce sekritizuje,” uvádí vicepremiér. Tuhle kritiku ale bere lehce a s nadhledem. 

Vláda se postupně z chyb poučila “Dáváme si teď hodně pozor na to. Je-li jakékoli opatření, které se vypustí do světa, tak okamžitě musí následovat to, jak tomu segmentu jsme schopní pomoci nebo aspoň říct kdy ta pomoc přijde,”  popsal. Na jaře poskytli pomoc celkem přes 200 miliard korun.

Zákaz vycházení byl potřeba

Vláda dlouho pozorovala pohyb osob. Ve večerních hodinách sice restaurace a ochody otevřené nebyly. Mladí lidé se ale nadále scházeli. “Vytvářeli různé párty, setkávali se u sebe doma, v garážích, kde prostě popíjeli a tím pádem chodili po městě,” popisuje situaci Havlíček.

K zákazu vycházení přistoupilo například i Řecko, Španělsko a Francie. “Dobře si uvědomujeme, že v noci je ta mobilita lidí výrazně menší. Pokud ale popíjejí, tak dochází ke kontaktu a lidé ztrácí určité zábrany,” dodává. Doufá ale, že tímto opatřením se eliminují vzniky dalších ohnisek a další problémy s tím spojené.

Na úplný lockdown ministr nepřistoupí. “Pokud by se hranice zavřely. Byli bychom definitivně izolovaní. Což by se zase projevilo v obchodě, přeshraničním styku, který je pro nás a řadu obyvatel velmi důležitý,” řekl vicepremiér. Také dodal, že by toto rozhodnutí mělo velmi negativní vliv na psychiku občanů.

Průmyslu se v některých oblastech daří

Za září a říjen letošního roku je na tom automobilový průmysl lépe než v roce 2019 a také stavebnictví. “To je dáno tím, že jsme hodně pustili žilou veřejnými investicemi. Takže se staví jako o život dálnice, silnice, železnice,” popisuje ministr. Daří se i elektrotechnickému průmyslu a průmyslu spojeném s potravinami a maloobchodem. “Tyto prodejny jely stále poměrně dobře a pak jsou samozřejmě některé oblasti, které na tom dobře nejsou,” doplnil Havlíček.

Průmysl u nás drží jak hrubý domácí produkt, tak i nízkou míru nezaměstnanosti a sociální směr v jednotlivých regionech. “Pokud jej udržíme, tak to pro nás znamená, že udržíme relativně stabilní hospodářství a když to srovnáme s ostatními zeměmi, tak za září a za říjen jsme prostě dopadli velmi dobře,” řekl.

Naopak právě v oblasti služeb, cestovního ruchu a pohostinství se nedařilo vůbec. “Je to dáno zejména v destinacích, kde se objevuje nejvíce zahraničních turistů,” uvádí ministr obchodu. Podle Havlíčka vláda vymyslela pro toto odvětví nejvelkorysejší podporu za poslední roky. “Všechny zavřené nebo izolované provozovny dostávají 100 % kompenzace mezd za všechny zaměstnance, včetně odvodů a dostávají na jeden a půl měsíce 100 % nájemného. Také pro ně platí všechny odklady plateb,” popsal.

Situace se pomalu stabilizuje

Podle informací z posledních dní jde vidět, že situace ohledně nákazy koronavirem se pomalu lepší. “Nechci to zakřiknout. Je to vidět na tak zvaném reprodukčním faktoru, který byl v pondělí 1,4 a pak to postupně šlo každý den dolů o jednu desetinu,” říká Havlíček.

Vypadá to, že první opatření začínají zabírat. “Ta druhá opatření, což jsou ty restriktivnější, které byly zavedeny před pěti šesti dny, tak začnou zabírat za další dva, čtyřidny,” dodal. “Věřím, že teď se nám podaří tu křivku zplošťovat,” uvádí na závěr vicepremiér.

 

Články - další články

Doporučujeme