1. března vznikla na našem území první chráněná krajinná oblast Český ráj

1. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Český ráj. (Foto: Profimedia)

Česká republika má krásnou a rozmanitou krajinu. Není proto překvapením, že u nás máme 26 chráněných krajinných oblastí (CHKO). Ty pokrývají bezmála 14,5 procenta rozlohy celého státu. Pojďme se na tu úplně první podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

S prvními zákony o státní ochraně přírody se setkáváme v 50. letech minulého století. Konkrétně 1. března 1955 je jako první vyhlášena CHKO Český ráj. Hlavním motivem byla zejména členitost krajiny se skalními městy, rostlinnými a živočišnými společenstvy.

Krajina mezi Turnovem a Jičínem skrývá úžasné přírodní i historické památky. Na označení Český ráj přišla na přelomu 19. a 20. století skupina pražských literátů a vzdělanců. CHKO Český ráj se rozprostírá na 181 km2. Zasahuje do Libereckého, Královehradeckého a Středočeského kraje. Milovníci turistiky zde míří za památkami jako jsou Trosky, Hruboskalsko, Drápské světničky nebo Prachovské skály.

Turistický ruch se v Českém ráji začal objevovat ve 20. a 30. letech 20. století. V té době došlo k budování prvních hotelů a penzionů. Do skal vyjížděli za adrenalinem horolezci a dokonce se zde objevily i první turistické značky. Možná proto získal Český ráj 1. března 1955 privilegium první CHKO.

Z počátku byl Český ráj chráněný jen symbolicky. O její oficiální zasazení se zasloužil lékař Jiří Šolc. Dnes za Český ráj zodpovídá Správa CHKO.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme