11. ledna 1921 svitla naděje na plnohodnotný život lidem trpící cukrovkou. Inzulin je zachránil před smrtí

11. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Čtrnáctiletý Leonard Thompson vážil pouhých 30 kilo. Hrozilo mu, že každou chvíli upadne do komatu. Měl ale veliké štěstí. 11. ledna 1922 se stal prvním pacientem, kterému byl podán inzulin. Cukrovka se díky tohoto objevu stala léčitelnou nemocí a mnoho lidí dostalo šanci na plnohodnotný život. Pojďme se na tento přelomový objev podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Zázračný lék objevili kanadští vědci Frederick BantingCharles Best už v roce 1921. Tehdy se jim podařilo ze slinivek krav získat čistý inzulin. Nový objev nejprve aplikovali psům, které cukrovkou uměle nakazili. Z počátku jej označovali za tzv. isletin. Objev bez nároku na finanční honorář předali Torontské univerzitě. Ta jim výměnou za to poskytla útočiště v podobě laboratoře.

Mladý pacient Thompson se nové formy léčby dočkal od bostonského diabetologa Elliotta P. Joslina. První injekce ale nezabrala. V první dávce inzulinu bylo totiž velké množství nečistot. Došlo tak k nové a důkladnější přípravě léku. Druhý pokus přinesl správné účinky a mladíka zachránil ze spárů smrti. Leonard si musel jen pravidelně aplikovat injekce. Inzulin mu prodloužil život o třináct let. V roce 1935 zemřel na zápal plic. Vedle Leonarda získalo vyhlídky na lepší život velké množství diabetiků. Do té doby mnoho lidí umíralo s nesnesitelným utrpením.

Vědci nebrali nový objev na lehkou váhu a nadále pracovali na jeho vývoji. Jen pár měsíců po prvním použití byl zájem o inzulin tak vysoký, že Torontská univerzita neměla dostatečnou kapacitu na jeho produkci. Výrobu si tak vzala na starost společnost Eli Lilly se sídlem v americkém Indianapolis.  Roku 1923 Frederick společně s Johnem Macleodem získali Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. Téhož roku se dočkali inzulinu i Českoslovenští pacienti. O další tři roky později se u nás začal inzulin i vyrábět. Vynález zajistil milionům lidem lepší život. Zhoršující se životní styl a rostoucí míra obezity ale vedly ke stále většímu množství lidí s cukrovkou. Dalším důvodem bylo podle vědců i stárnutí populace.

Za téměř sto let aplikování inzulinu došlo i k velkému množství inovací. Nejprve se využívaly inzuliny extrahované ze slinivek vepřů a skotu. V současnosti je možné vyvinout totožnou molekulu i z lidské slinivky. Jde o tzv. humánní inzulin.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme