11. listopad: Den, kdy utichly boje a ztrhaní vojáci se mohli vrátit ze zákopů domů

11. listopadu 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Den, který znamenal konec útrap v bojích 1. světové války. 11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří mezi spojenci a Německem. Utichly tak boje a ztrhaní vojáci se mohli vrátit ze zákopů domů ke svým rodinám a příbuzným. Na jejich počest se dodnes slaví Den válečných veteránů. Proč se Československo k 1. výročí nepřipojilo? To prozrazuje podcast Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Tradice oslav 1. světové války začala s prvním výročím dne příměří. V roce 1919 si konec války připomněli v Londýně a Paříži. Dokonce je podpořil i tehdejší americký prezident Thomas Woodrow Wilson. Oficiálním svátkem se Den válečných veteránů v USA stal až v roce 1926. Ve Spojeném království je tento den připomínán jako den vzpomínek.

ČR si výročí připomíná od roku 2001

Česká republika začala Den válečných veteránů slavit až od roku 2001. Proč se Československo ale ke vzpomínkovým akcím při 1. výročí konce války nepřipojilo? Podle historiků bylo válečné drama u nás přehlušeno veselím a oslavami vzniku samostatného státu v roce 1918.

Symbol vlčího máku má původ v básni

Symbolem se stal drobný květ vlčího máku. Kvítek má svůj původ v poezii, konkrétně v básni Na flanderských polích z května 1915. Báseň napsal John McCrae, který tehdy jako chirurg sloužil na západní frontě nedaleko belgického města Ypry.

Vlčí máky ale normálně na flanderských polích nekvetly. Rudé květy kvetou ve chvíli, kdy jsou ostatní rostliny v okolí mrtvé. Semena vlčích máků čekají v půdě i několik let, a když nejsou na blízku konkurenční rostliny, vyraší. Právě půda přeoraná bombardováním se silnou koncentrací vápence ze zbořených budov způsobila, běžně nevídané vyrašení vlčích máků.

Z vlčího máku se pak stal symbol pro padlé vojáky a znak pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům. Obecně se pak květ v klopě chápe jako pocta všem vojákům, kteří padli za to, aby ostatní mohli žít v klidu a míru.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na YouRadio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme