12. ledna 1962 byl Vladimír Škutina komunisty odsouzen za urážku prezidenta

12. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

V pražské hospodě U Jelínků v roce 1961 filmový scenárista a spisovatel Vladimír Škutina prohlásil, že prezident Antonín Novotný je vůl, gauner a despota. Samozřejmě netušil, že si zrovna zadělal na kriminál, který na sebe nenechal dlouho čekat. 12 . ledna 1962 byl poslán na deset měsíců do vězení za snižováni vážnosti prezidenta republiky. Kritika a negativní protisystémové názory se v předlistopadovém režimu prostě nenosily. Mnoho lidí za ně zaplatilo životem, jiní měli štěstí a skončili jen ve vězení. Pojďme se na jeden příběh z mnoha podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Vladimíra Škutinu dostal do vězení hospodský fórek. Během 50. let působil jako filmový scenárista a spisovatel na volné noze. Počátkem 60. let absolvoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obor psychologie a začal se více věnovat redaktorské činnosti. Tehdy se dostal do křížku s režimem. Pravděpodobně při debatě u piva v hospodě u Jelínků prohlásil, že prezident Novotný je vůl, gauner a despota. Někdo ho slyšel a poznal. Pak už to šlo rychle. 12. ledna 1962 byl odsouzen za trestný čin snižování vážnosti prezidenta republiky. Své narozeniny, které měl 16. ledna, tak oslavil za mřížemi. Následujících deset měsíců trávil v Ruzyňské věznici a ve Valdicích.

Vězení však nebylo jediným trestem. Po propuštění v únoru roku 1963 se z publicisty stal stavební dělník, a tak tomu bylo až do října roku 1967, kdy začal pracovat jako redaktor v Československé televizi. Stal se předním protagonistou a hlavní tváří protiokupačního televizního vysílání. Což z něj udělalo pravděpodobně nejpopulárnějšího publicistu pražského jara.

V srpnu 1969 byl zatčen podruhé a roku 1971 byl odsouzen na 4 roky a 2 měsíce k odnětí svobody za trestné činy pobuřování, hanobení republiky a jejich představitelů. Propuštěn byl až v květnu 1974 s tříletým zákazem pracovní činnosti ve sdělovacích prostředcích. Uchýlil se opět k dělnickým pracím. Tentokrát to dospělo k emigraci do Švýcarska, kde žil a pracoval až do sametové revoluce. Po ní se vrátil zpět. V 90. letech se jeho jméno objevilo v Cibulkových seznamech agentů STB. Do kontaktu s STB pravděpodobně přišel ve vězení na Mírově, odtud se dostal až v roce 1974. Proto se stáhl z veřejného života až do srpna 1995, kdy ve věku 64 let podlehl rakovině.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme