13. prosince se narodila legenda big beatu Radim Hladík (†69). Hraní na kytaru si vybral rodině na truc

13. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Radim Hladík. (Foto: Profimedia)

13. prosince roku 1946 se narodil legendární kytarista Radim Hladík (†69). Prvním nástrojem, na který hrál, byl klavír. Bohužel hraní bylo činností, ke které byl hudebník donucen. Kytaru si tak vybral na truc rodině, protože v té době nebyla považována za hudební nástroj. Pojďme se na tuto kytarovou legendu podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Hladík už jako 15letý hrál na kytaru ve známé skupině Komety. První profesionální angažmá dostal v roce 1964 v klubu Olympik. Současně začal studovat na pražské konzervatoři u Milana Zelenky, tu stejně jako gymnázium nedokončil.

Do historie čekého big beatu se zapsal již ve druhé polovině 60. let jako člen legendární skupiny Matadors. Ta se stala brzy nejlepší nejlepší českou rhythm and bluesovou kapelou, a to i díky východoněmeckému vybavení. Kromě dvojice vokalistů Vladimíra Mišíka a Karla Kahovce byl ve skupině další velký triumf, kterým byl právě Radim Hladík. Ten se postupem času stal všeobecně uznávaným králem elektrické kytary a také inovátorem. Konkrétně, když v Čechách poprvé využil tzv. kvákadla, které odposlouchal od Jimiho Hendrixe.

Hladík byl z počátku ovlivněn zahraničními vzory, ale postupně se propracoval k vlastní tvorbě.Došlo mu, že každý z nás je originál a on nikdy nemůže být jako Carlos Santana nebo Eric Clapton. Snažil se minimálně kopírovat a možná i tím, se mu povedlo, že se stal čitelným. Sám říkal, že zvuk každého elektrického kytaristy vzniká v hlavě a přes prsty jde ven. Aparatura pak slouží jenom k tomu, aby zesílila a umožnila myšlence vyjít z hlavy.

Po rozpadu Matadors, roku 1968, se stal Hladík jedním ze zakládajících a nakonec stálých členů kapely Blue Effect. Mezi ně se řadí Jiří Kozel, zpěvák Vladimír Mišík a bubeník Vlado Čech. Krátce poté se k nim připojili Radim Hladík a Miloš Svoboda. Kapela se poté přejmenovala na The Blue Effect. Název tak odkazoval na modrou knížku, tedy potvrzení o zproštění povinné vojenské služby u většiny členů.

Kapela následně získala řadu cen, například objev roku, kapela sezóny a další. Kluci ale byli v hledáčku STB a to za skladbu Sunny Grave (Slunečný hrob), ketrá se nesměla hrát až do revoluce. A to z důvodu, že na obal desky, kluci napsali, že ji věnují zesnulému Janu Palachovi a podepsali jí tak ortel smrti. Režisér Jan Hřebejk ji pak po revoluci použil jako ústřední píseň k oblíbenému snímku Pelíšky.

Po roce 1989 skupina svou činnost utlumila. Hladík produkoval desky o generaci mladším kapelám, psal hudbu k filmům a divadelním inscenacím. Poslední koncert kluci odehráli v roce 2016 a následně vystupování přerušili. Od srpna byl pak Hladík v registru pro transplantaci plic. Zemřel 4. prosince 2016 ve věku 69 let na následky zhoršující se idiopatické plicní fibrózy.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme