13. února se poprvé objevil internet v Československu. K širší veřejnosti se dostal až v 90. letech

13. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

13. únor 1992 byl pro tehdejší Československou republiku opravdu významným dnem. Připojili jsme se k internetu. Byli jsme tak v pořadí 39. zemí, která k tomuto kroku dospěla. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

V počátcích sloužil internet jen k akademickým účelům. V jeho počátcích stála první americká experimentální síť ARPANET. Její vznik se datuje od roku 1969. Dalším důležitým milníkem je rok 1973. Tehdy vznikl prvopočátek komunikačního protokolu a síť, která získala obrysy internetu vznikla v lednu 1983. Od tohoto roku se spustil systém doménových jmen zvaný jako DNS. Skutečná revoluce odstartovala ale až v roce 1992 se zrodem World Wide Webu. Ve stejném roce připojení k internetu získal i Bílý dům.

Jak se objevil internet v Československu?

V Československu vše začalo nevinně, a to spoluprací vědců z ČVUT s výpočetním centrem Jana Keplera v Linzi. Toto rakouské město představovalo  důležité kabelové spojení s Prahou. Vedl zde datový okruh o kapacitě 9,6 kb/s za sekundu. Získání souhlasu k připojení k internetu nebylo zas tak složité. Udělovala jej americká grantová agentura National Science Foundation, což byli provozovatelé jediné páteřní sítě. Žadatelé museli splňovat jednoduchý předpoklad. Tedy že internet bude sloužit jen k akademickým účelům. To naše země splňovala a získala důležitou nabídku od americké nadace George Mellon Foundation. Ta otevřela finanční prostředky ke koupi modemu, prostřednictvím něho mohli vědci rychlost připojení navýšit na 19,2 kb/s za sekundu. Šlo o záruku, která měla díky uzlu v Linzi zajistit připojení k internetu pomocí pevného datového okruhu.

V prostorách ČVUT se 13. února 1992 sešly desítky vědeckých pracovníků z různých organizací. Přítomní byli i novináři zastupující technické různé rubriky. Skupina stála před několikatunovým počítačem IBM a zařízení k internetu připojila právě ČVUT. V prvopočátcích se kvůli vysokým nákladům a nedostatečné infrastruktuře nepočítalo s rozšíření internetu do řadové společnosti. Internet tak byl jen pomocníkem pro vědecké organizace. Cestu k širší veřejnosti si našel až v polovině 90. let. Nyní podle Českého statistického úřadu využívá internet tři čtvrtiny českých domácností a je tak nedílnou součástí našich životů.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme