14. prosince dobyl Amundsen jižní pól. Absolvoval cestu dlouhou skoro 3 000 km

14. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Výprava Roalda Amundsena. (Foto: Profimedia)

14. prosince došlo k přelomovému objevu. Roku 1911 dobyl norský badatel Roald Amundsen jižní pól. Pětičlenná výprava zde pořídila fotografii a opět se bezpečně vrátila k lodi a domů. Dohromady absolvoval skoro 3 000 km. To je pro představu taková vzdálenost jako z Paříže do Moskvy. Pojďme se na tento historický milník podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Na sklonku 19. století byla Antarktida posledním neprozkoumaným kontinentem na zemi. Mezi prvními lidmi, kteří se vydali k tomuto nehostinnému kontinentu země, byli lovci velryb a tuleňů. Anatrktida ale nikdy neunikla hledáčku dobrodruhů. Ti se o ni začali zajímat začátkem 20. století. Své síly a zkušenosti srovnávali dobrodruzi ze všech koutů světa. Všichni toužili po jediném, a to jako první stanout na jižním pólu.

S prvním dílčím úspěchem přišla výprava v čele s Britem Ernestem Shackletonem. Ten se mezi lety 1907 až 1909 snažil na Antarktidě uskutečnit vědecké výzkumy. Důležité pro něj bylo ale i dobytí pólu. Jeho cesta probíhala bez větších komplikací. Problém nastal až těsně před cílem. Shackletonem byl od něj pouhých 160 km, když ho zima donutila k návratu. Pokud by se rozhodl jinak, dostihla by jej jistá smrt. Nikdo ale o život nepřišel a z nebezpečné výpravy se všichni vrátili bez úhony. I tak dosáhl s týmem jednoho z největších úspěchů. Velké množství výprav totiž končilo tragicky.

Souboj mezi Amundsenem a Scottem

Nejslavnější vyústění boje o dobytí jižního pólu. Souboj na ostří nože probíhal mezi Norem Roaldem Amundsenem a Britem Falconem Scottem. Norský dobrodruh založil v roce 1911 základní tábor v Zátoce velryb. Scott startoval o pár kilometrů vzdáleného Rossova ostrova. Amundsenova skupina vyrazila v říjnu, Britové o měsíc později. Lišila se i přeprava dobrodruhů. Amundsen vsadil na sáně tažené psy a Scott si vybral motorové se sibiřskými poníky. Norové byli i lépe oblečení, a to v kožešině, kterou nosili například Eskymáci. Štěstí se usmálo nakonec na Amundsena a jižní pól zdolal jako první. Scott se dostal během cesty do technických problémů, sáně nevydržely, rozpadly se a poníky musel zastřelit. I tak se nechtěl vzdát a přes vypětí všech sil dosáhl cíle 17. ledna 1912. Radost ale trvala jen chvíli, polárníci zjistili, že Amundsen je předstihl. Se zklamáním se museli vrátit do základního tábora, bohužel po cestě celý tým zahynul.

Amundsenovi, který jako první 14. prosince 1911 dobyl jižní pól, se podařilo bezpečně vrátit zpět. A to nebylo jediné prvenství, kterého badatel dosáhl. Také jako první proplul severozápadní cestou kolem Severní Ameriky. Jeho život zhasl poblíž Špicberských ostrovů v Severním ledovém oceánu. Připojil se k záchraně trosečníků z havarované italské vzducholodi Itália. Jeho hydroplán se zřítil v mlze nad Barentsovým mořem a zemřel pravděpodobně 18. června 1928.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme