15. prosince přišel svět jazzu o vynikajícího hudebníka. Glenn Miller (†40) záhadně zmizel nad kanálem La Manche

15. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Glenn Miller. (Foto: Profimedia)

15. prosince 1944 znamenal pro svět jazzu velkou ztrátu. Nad kanálem La Manche zmizelo letadlo, na jehož palubě byl vynikající jazzový hudebník, kapelník, tronbónista a významný umělec svingové éry Glenn Miller (†40). Jeho smrt je i po 78 letech zahalena tajemstvím. Pojďme se podívat na jeho život s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Narodil se 1. března 1904 v Iowě. Rodina se později přestěhovala do Missouri. Někdy v té době dostal Glenn první pozoun a začal hrát v městském orchestru. V roce 1918 se rodina stěhovala znova. Tentokrát do Coloreda, kde navštěvoval střední školu. Když byl v posledním ročníku, zaujal ho nový hudební styl, dance band music. Tato hudba se mu líbila tak moc, že se s několika spolužáky rozhodl založit vlastní kapelu. Po maturitě v roce 1921 se hudbou živil už jako profesionál. Později studoval komponistkou techniku a roku 1938 orchestr Glenna Millera nahrával svoje vlastní skladby. Veřejné koncerty u diváků sklízely obrovský obdiv. Úspěchy přicházely dál a dál. Roku 1939 vyvrcholil koncertem jeho bandu v Carnegie Hall.

Miller spolupracoval i s filmaři a byl náročný. Stál si za tím, že pokud se orchestr objeví i ve filmu, musí být připravený dokonalý scénář. Dohlížel i nad tím, aby se orchestr stal velkou součástí příběhu a nedělal pouhé křoví filmovým hvězdám. V roce 1939 a 1942 byly jeho desky na špičce pomyslných hitparád.

Armáda USA ho do svých řad nechtěla přijmout

Jelikož v Evropě zuřila 2. světová válka, do které se zapojila i Amerika. Rozhodl se, že si roku 1942 oblékne uniformu a přihlásil se do služeb armády. Ta nebyla z jeho rozhodnutí nadšená, ale nakonec ho přijali. Ve věku 38 let byl totiž příliš starý na to, aby byl povolán k vojenské službě, a tak nejdříve pracoval jako dobrovolník pro námořnictvo.

Osudným se mu stal 15. prosinec 1944. Když letěl z Velké Británie do Paříže. Jeho letoun sice ze základny RAF v hrabství Bedfordshire odletěl, ale v Paříži se už neobjevil. Ztratil se nad kanálem La Manche. Není známo, co se tehdy přesně přihodilo. Tělo Glenna Millera nebylo nikdy nalezeno. Jeho fanoušci na něj ale nikdy nezapomněli. Na jeho počest dodnes pořádají velké množství koncertů. V roce 2003 hudebník posmrtně získal cenu Grammy za celoživotní přínos.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme