16. prosinec: Den, kdy se vyházené bedny s čajem zasloužily o nezávislost USA

16. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Bostonské pití čaje. (Foto: Profimedia)

Nevšední protest amerických kolonistů proti britskému impériu se uskutečnil 16. prosince 1773. Šlo o Bostonské pití čaje, kdy se američtí osadníci převlečení za indiány tajně vkradli na britské lodě a z nich vyházeli velké množství čaje do moře za přítomnosti přihlížejícího davu. Bylo tehdy poničeno více jak 300 beden vzácného zboží. Pojďme se na pozadí události podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Američanům se nelíbily velké daně vůči koloniím a jejich zastoupení v parlamentu Spojeného království bylo nepatrné. Což vnímali jako nespravedlivé. Měli pocit, že nemohou nic ovlivnit a musí plnit mnoho finančních povinností. Uvedené faktory je pak vedly k tomuto radikálnímu činu. V Británii byli z události zděšeni. Britská vláda odpověděla uzavřením bostonského přístavu.

Obyvatelé kolonií provedli podobné akce i na jiných místech. Rozpory se mezi osadníky a Britským ipériem čím dál více zvětšovaly a způsobily další ostré boje. Proto Spojené království poslalo na ohrožená místa armádu. Američané na to reagovali vytvořením vlastní kontinentální armády, v jejíž čele stát George Washington. A tak roku 1775 začala americká válka za nezávislost.

Z počátku se dařilo více Británii, protože měla lepší zázemí. Přesto osadníci nepřestali bojovat. 4. července 1776 navíc byla ratifikována Deklarace za nezávislost. V roce 1777 se kolonistům podařilo zvítězit u Saratogy. A když se psal rok 1778, tak se na stranu USA přidala Francie a v září 1779 Španělsko. Francie zasáhla do bojů nejvíce, protože zajišťovala pro osadníky finance a střelivo. Američanům pomohlo i to, že Britové tehdy ještě válčili s Nizozemím a byli už vyčerpaní a nezbývalo jim nic jiného než kapitulovat.

V září 1783 se USA a Velká Británie nakonec dohodly na mírové smlouvě, která byla uzavřená v Paříži, kde Britové oficiálně uznali nezávislost USA. Prvním prezidentem se stal George Washington.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme