17. února slaví narozeniny Ed Sheeran. Britský zpěvák v počátcích kariéry bydlel na ulici

17. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ed Sheeran. (Foto: Profimedia)

Dnes slaví 32. narozeniny oblíbený anglický zpěvák Ed Sheeran, který je považován za jednu z největších hvězd současné hudební scény. Narodil se 17. února 1991 v anglickém městě Halifax. Pojďme se na jeho začátky podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Umění má v Sheeranově rodině pevné místo. Otec je uměleckým kurátorem a starší bratr Matthew je skladatelem filmové hudby. Ed zpívá už od čtyř let ve sboru a s nástupem do školy se začal učit hrát na kytaru. Na střední škole psal vlastní písně a v 15 letech se skamarádil s Passengerem.

Aby se mohl více věnovat hudbě, přestěhoval se v roce 2008 do Londýna. Vystupoval, kde se dalo. Jednu dobu byl dokonce bezdomovcem a spal například v metru či před Buckinghamským palácem.

Skrze nejmenovanou video platformu si pak Sheerana všiml rapper Example a pozval ho na tour. Začal si ho tak všímat tisk i známé anglické osobnosti. V roce 2011 podepsal smlouvu s nahrávací společností a vše bylo připravené pro jeho debutové album. Píseň The A Team se stala velkým hitem po celé Evropě.

Ed Sheeran začal pak psát songy i pro jiné interprety jako například One Direction, Justina Biebera, Ritu Oru nebo Taylor Swift. Zpěvák se tak postupně stával čím dál více populárnější. Dostal také pozvánku zahrát na diamantové svatbě britské královny nebo na závěrečném ceremoniálu Olympijských her v Londýně, kde zazpíval slavnou píseň Pink Floyd Wish You Were Here s bubeníkem této legendární kapely Nickem Masonem.

Jeho koncerty patří v současné době k nejprodávanějším na světě. O tom jsme se mohli přesvědčit sami v roce 2019, kdy zpěvák vyprodal hned dva koncerty v pražský Letňanech pro 150 000 diváků. O rok dříve byl dokonce zařazen mezi nejlépe placené hudebníky na světě. V Praze hrál ale už i v roce 2015, a to ve Forum Karlín, kde byly vstupenky také okamžitě rozebrány.

Zajímavostí například je, že svým kytarám dává jména. V jeho výbavě tak najdeme nástroje se jmény Loyd, Felix, Cyril nebo Nigel. Zbožňuje zvířata, hru Monopoly, Lego a sušenky Oreo. Celý život se drží mota: Usmívej se víc, dej si čokoládu.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme