2. března basketbalista Chamberlain vytvořil neporazitelný rekord. Během jednoho zápasu nastřílel sto bodů

2. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Wilt Chamberlain. (Foto: Profimedia)

Datum 2. března je den, který stoprocentně znají všichni milovníci basketbalu. Právě v tento den v roce 1962 došlo ke stanovení rekordu, který dodnes nemá obdoby. Legendární basketbalista Wilt Chamberlain v Pensylvánii během zápasu nastřílel rovných sto bodů. V té době o nic nešlo, jelikož do konce sezóny zbývalo pět utkání. Zápas tak nepřenášela televize a neexistuje z něj žádný záznam. Jen slavná fotka Chamberlaina, jak sedí v šatně a ukazuje papírek, na kterém je napsána číslice sto. Pojďme se na to blíže podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Tehdejší podoba NBA měla daleko k tomu, co je k vidění dnes. Liga chřadla, potýkala se s pozůstatky rasismu. Černí basketbalisté hráli pouze na kvóty. Tehdejší Chamberlainův supervýkon NBA do jisté míry zachránil. Lidé slyšeli o tom, jak dal sto bodů a chtěli ho vidět na vlastní oči.

Utkání tehdy skončilo Chamberlainovou výhrou, kdy Philadelphie Warriors zvítězila nd New Yorkem Knicks 169:147. Což bylo také bodovým rekordem. Překonal ho až roku 1986 divoký zápas mezi Denverem a Detroitem.

Chamberlain v dalších letech válel dál. Dvakrát NBA vyhrál, třikrát se stal jejím nejužitečnějším hráčem. Okolo něj se měnila doba i basketbal. Dnes prestižní soutěž tehdy získávala svoje renomé.

Do dějin sportu se ale Chamberlain zapsal ještě jinak. Stal se prvním hráčem, který při touze po přestupu změnil nejenom klubovou historii, ale i NBA a s ní i celou sportovní scénu. Bylo to totiž poprvé, kdy si podmínky kladla superhvězda.

Jeho odkaz žije dál. Z jedenácti nejhodnotnějších výkonu v NBA, co do počtu nastřílených bodů v jednom zápase, jich je hned šest opatřeno jménem Wilt Chamberlain. Nikdo se za bezmála 60 let NBA k jeho rekordu zatím nepřiblížil.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme