20. února se poprvé otevřely brány obchodního domu Kotva. Dnes je stavba považována za kulturní památku

20. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Obchodní dům Kotva. (Foto: Profimedia)

Není to tak dávno, co Praha zrovna nepřekypovala nákupními možnostmi. V polovině 60. let hlavní město zaostávalo s velikostí prodejní plochy na jednoho obyvatele za většinou jiných českých měst. V metropoli nebyl kromě Bílé labuti jiný obchodní dům. Řešení měla přinést brutalistní stavba obchodního domu Kotva. S velkou pompou se veřejnosti otevřela 20. února 1975 a šlo tehdy o výkladní skříň normalizace. Pojďme se na tento okamžik, který se odehrál před 48 lety, podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Kotva vyrostla na místě s bohatou minulostí

Lokalita, kde se dodnes nachází obchodní dům, má bohatou minulost. Ve 12. století na tomto místě stál románský kostel sv. Benedikta. O sto let později kostel získala správa řádu německých rytířů. Z budovy se stala téměř pevnost a byla součástí opevnění města. S nástupem husitské éry ale areál upadal a čekal na svoji revitalizaci, tentokrát v renesančním stylu. V 17. století zde Strahovští premonstráti založili vysokoškolský areál Norbertinum a vyrostl zde i chrám sv. Norberta. V 18. století se pak všechno změnilo. Kostel byl zrušen a na pozemku vznikla poslední stavba – Novoměstský ústav šlechtičen, který byl v provozu až do roku 1918. Kvůli výstavbě Kotvy musely být zbourány některé cenné domy z 19. a počátku 20. století. Došlo tak ke zničení archeologicky významného území, které z časových důvodů nemohlo být dostatečně prozkoumáno.

Architekti pozemek využili maximálně

Na podobu obchodního domu vypsalo hlavní město soutěž. Do tendru se zapojili i manželé Věra a Vladimír Machoninovi. Právě o jejich návrh pětipodlažní budovy byl největší zájem. Hlavním důvodem bylo efektivní využití maximálního prostoru pozemku. Budovu představili jako vzájemně spojené šestiúhelníky. Z výšky tak Kotva připomíná včelí plástve. Středem šestihranů pak prochází železobetonové pilíře. Díky tomu jsou horní patra oproti rozloze pozemku na větší ploše. Další zajímavostí jsou dominantní železobetonové věže. V nich se nachází schodiště a výtahové šachty. Budova obchodního domu je obložena hliníkovými lamely v bronzové barvě.

Většinu materiálu na stavbu dodala švédská stavební firma SIAB. Československo tou dobou nemělo materiály podobné kvality k dispozici a stavební postupy byly rovněž zastaralé. Švédské stavitelské know-how tak zrychlilo stavební proces. Celá stavba vyrostla za pět let a zařadila se mezi největší obchodní domy v Evropě. 20. února 1975 se Kotva otevřela veřejnosti. Místo tehdy navštívily davy lidí. Samotní autoři obchodního domu se akce neúčastnili, nesouhlasili totiž s vpádem vojsk do Československa v roce 1968.

Ačkoliv Kotva vyrostla na historicky významném místě. Tak jde o budovu, která sama vytvořila dějiny. Dodnes představuje jednu z nejúchvatnějších brutalistních budov a v říjnu roku 2018 Ministerstvo kultury prohlásilo obchodní dům Kotva za kulturní památku.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme