22. března se poprvé hrálo o Stanleyho pohár. Nikdo netušil, že trofej dosáhne takové slávy

22. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Zvednout nad hlavu Stanleyův pohár je snem každého hokejisty. Jedná se totiž o jednu z nejcennějších cen světa. K historicky prvním vyřazovacím bojům o tuto slavnou trofej neboli play off došlo 22. března 1894. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Podoba ledního hokeje, jak ho známe dnes, se datuje do roku 1886, kdy začali dávní průkopníci hrát s gumovým pukem. Konkrétně to byli hráči klubu Royal Military College z královské armádní univerzity v Kanadě. Tato severoamerická země není nadarmo kolébkou hokeje. Právě zde se totiž zakládaly první hokejové soutěže. Na počátku byly pouze amaterské a vznikaly kolem roku 1890.

Jak to bylo se svatým grálem hokeje – Stanley Cupem?

Nejdůležitější milník slavné trofeje učinil v roce 1892 kanadský generální guvernér Frederic Arthur Lord Stanley of Preston. Když mu skončil mandát ve funkci, daroval hokejistům před odjezdem do Anglie pohár, který mimochodem pořídil za pouhých 48 dolarů. Nyní je jeho hodnota nevyčíslitelná.

Na historický první titul Stanley Cupu dosáhl Montreal Athletic Amateur Association už v roce 1893. Tento klub se později přejmenoval na Montreal Capitals. Vítěz prvního titulu ale ještě nevzešel z vyřazovacích bojů. Svou kvalitu tým potvrdil i o rok později. Na trofej totiž dosáhl i v prvním hraném play off 22. března 1894. V prvním zápase se proti sobě postavily týmy Montreal Athletic Amateur Association a Ottawa Capitals. Výsledek byl, že borci z Montrealu zvítězili 3:1.

Historické události přihlíželo v té době nevídaných 5 000 diváků a hráči Montrealu zvedli nad hlavy trofej, o které by si nejspíš ani nepomysleli, že dosáhne takové slávy.

Vlastníkem Stanleyova poháru se později stala profesionální kanadsko americká NHL. Na její lesk mohly nově dosáhnout výhradně kluby z této ligy. A z původně čistě amatérského turnaje se stala ceněná a výdělečná soutěž.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme