22. června dostavili Karlův most. Památka byla nejednou v ohrožení

22. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Karlův most. (Foto: Profimedia)

Majestátní, nádherný, významný, takové přívlastky v průběhu historie dostával Karlův most. 22. června 1503 byl konečně dostaven. Dokončen byl sice mnohem dříve, ale zničily ho povodně a jeho dostavbu zkomplikovaly na několik desetiletí až staletí.

Základní kámen byl položen v roce 1357. Traduje se, že to byl samotný Karel IV., který se o něj zasloužil. Než se tak stalo, byl to Juditin most, který tu vystavěli na rozkaz krále Vladislava II. Ten ho pojmenoval po své manželce Juditě. Nakonec byl po ničivých záplavách stržen, a tak se vypracovaly plány na stavbu nového a mnohem kvalitnějšího mostu.

Stavitelé se pojistili tím, že navrhli méně oblouků, větší výšku a pilíře zasadili dva a půl metru pod úroveň dna Vltavy. Nakonec vybudovali Karlův most, který se může pyšnit úžasnými parametry. Je dlouhý téměř 517 metrů a skoro 10 metrů široký a už z dálky je vidět 16 oblouků s rozponem 17 až 24 metrů. Za architekta a tvůrce je považován Petr Parléř. Podle legendy se do malty dokonce dávala vejce, což některé moderní expertízy popírají.

Sochy na mostě nebyly od počátku

Karlův most si nedokážeme představit bez jeho typických soch. Ty se na něm začaly objevovat od konce 17. století. Šlo zhruba o 30 barokních soch a sousoší, které byly postupně instalovány. První socha, která na mostě byla umístěna zobrazuje Jana Nepomuckého. Poté přibývaly další a k nejhodnotnějším patří ty od autorů Matyáše Bernarda Brauna a Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa. Ještě k výraznější proměně výzdoby mostu došlo kolem poloviny 19. století. Kdy barokní díla byla doplněna o tvorbu Josefa a Emanuela Maxe. Vzhledem k tomu, že sochy jsou z pískovce, tak v průběhu 20. století byly originály nahrazeny kopiemi a jsou uloženy v Lapidáriu na pražském Výstavišti a na Vyšehradě.

Karlův most byl za dobu své existence nejednou ohrožen povodněmi. Nejhorší se udála v roce 1890, kdy byla stavba částečně zbořena. O jeho rekonstrukci se postaral architekt Josef Hlávka a jedinečná památka tak byla zachráněna.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme