24. února se stal prezidentem Argentiny Juan Domingo Perón. Nejprve byl milovaný, poté nenáviděný

24. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Juan Domingo Perón. (Foto: Profimedia)

24. února 1946 stanul v čele Argentiny miláček venkovanů Juan Domingo Perón. Stal se 29. prezidentem tohoto jihoamerického státu. Víte, že než byl jmenován, strávil několik dní ve vězení? Pojďme se na jeho příběh podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Ve 30. letech byl budoucí prezident považován za jednoho z nejvýraznějších důstojníků. Podílel se na svržení tehdejší hlavy státu. Jeho moc postupně rostla a Perón se začal poohlížet po významnějších fukcích. V předvečer války působil jako vojenský atašé v Itálii, kde se mu zalíbil tamní fašistický režim Benita Mussoliniho.

Argentina se během války tvářila neutrálně, částečně ale sympatizovala s fašistickou osou. V první polovině 40. let pracoval Perón jako ministr práce, komunikoval s odbory a doufal, že zapojí rolnictvo do veřejného života. Díky několika ústupkům se zavděčil prostému lidu, což se později ukázalo, jako velmi prozíravé. Před rokem 1945 zastával funkci ministra války. Argentina se dostala do krize, protože se odmítla vyhradit proti nacismu. Její představitelé chtěli reprezentovat neutralitu. S tím souhlasil částečně i Perón, přestože země hojně přijímala uprchlé nacisty.

Síla mladého důstojníka byla trnem v oku několika dalším kolegům. Proto ho sesadili a umístili do vězení. To ale pobouřilo lid a konala se obří demonstrace. V říjnu 1945 už byl Perón na čerstvém vzduchu a následující rok se konaly prezidentské volby, ve kterých díky prostému lidu vyhrál.

Po válce vypukla v Argentině krize, kterou některými rozhodnutími Perón zhoršil. Lidé procitli. Opozice prakticky neexistovala, protože ji prezident neustále vyhrožoval a poslední ránu zasadil škrty v oblasti hornictví a zemi zasáhly stávky. Na podzim 1955 byl v Argentině proveden puč, během kterého Perón emigroval. Exil pak strávil v Jižní Americe a Španělsku.

Do prezidentského křesla Argentiny se ale vrátil, a to v roce 1973. V té době získal 60 procent hlasů. V čele státu vydržel pouze několik měsíců. Poté byl označen za senilního a zastupovala ho manželka. V roce 1974 Peróna postihla série infarktů a 1. července zemřel.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme