25. března se představil veřejnosti první Mercedes. Vůz nastartoval automobilovou revoluci

25. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Luxus, rychlost, spolehlivost. To jsou přívlastky, které vám k německé automobilové značce Mercedes vyjmenuje každý motoristický fanoušek. Prvním vozem tohoto slavného jména byl Mercedes 35 PS, který byl považován za první moderní automobil. Premiéru si odbyl na závodech v Nice 25. března 1901. Od té doby uplynulo přesně 122 let. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

O vzniku automobilu se zasloužil motoristický milovník Emil Jelínek. Ten si nejprve pořídil automobil Daimler Phoenix, se kterým ale nebyl úplně spokojený. V roce 1900 tak přišel do automobilky za Gottlieb Daimlerem a nabídl mu závratnou částku, která odpovídala ceně 36 vozů. Tolik za to, že mu sestrojí závodní model podle jeho představ. Výsledek Jelínek pojmenoval po své dceři Mercedes.

Změna oproti dosavadním vozům byla dramatická. Konstruktéři zmenšili kola, rozšířili jejich rozchod a celý vůz protáhli. Těžiště automobilu bylo najednou mnohem níže. Inovací byl i skloněný sloupek řízení. Nový Mercedes měl 5,9 litrový zážehový čtyřválec se silou 35 koní. Technici nezapomněli ani na problematické chlazení motoru. Do jeho přídě zasadili voštinový chladič, který tento problém vyřešil. Maska chladiče se díky tomu stala typickým rozlišovacím prvkem jednotlivých značek. Motor byl umístěn vepředu a řetězovým válečkem řídil zadní kola. Vůz měl pouze zadní bubnové brzdy a stále mu ještě chyběly dveře.

V této podobě se ale i tak nový vůz představil veřejnosti 25. března 1901 na závodech ve francouzském Nice. Řídil jej Wilhelm Werner. Závodník během závodu s automobilem dosáhl průměrné rychlosti 51 km/h. Povedlo se mu ale dosáhnout až 83 km/h. Automobilový svět byl tehdy tak ohromený, že ředitel francouzského automobilového klubu uvedl, že lidstvo vstoupilo do éry Mercedesu.

První Mercedes tak dokázal nejen díky svým designovým prvkům, ale především díky technickým vylepšením nastartovat automobilovou revoluci. Po obrovském úspěchu se v Daimleru rozhodli transformovat tento původně závodní vůz na rodinné auto a používat značku Mercedes pro celou produkci. Vozem se následně inspirovaly další automobilky.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme