3. ledna 1892 se narodil otec fantasy žánru. J. R. R. Tolkien nevěřil, že s Hobitem uspěje

3. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

John Ronald Reuel Tolkien a Pán prstenů. (Foto: Profimedia/se souhlasem New Line Cinema)

Datum 3. ledna 1892 znají zejména fanoušci žánru fantasy. V ten den se v jihoafrickém městě Bloemfontein narodil John Ronald Reuel Tolkien. Ten se do dějin zapsal jako legenda hrdinské fantasy. Dal světu knihy jako Pán prstenů, Hobit, mytologický cyklus Silmarillion a řadu pohádek. Jeho díla si získávají fanoušky po celém světě dodnes. Pojďme se na jeho život a tvorbu podívat s podcastem YouRadio Talk Ozvěny minulosti.

Tolkien byl od malička velice učenlivý. Zásluhu na tom měla hlavně jeho matka Mabel. Díky ní získal bohaté povědomí o botanice. Nejvíce ale měl rád jazyky, které mu v budoucnu pomohly v tvorbě geniálních děl. Matka ho naučila latinsky, řecky, francouzsky a další jazyky se naučil během studia.

V roce 1911 začal Tolkien studovat na Oxfordské univerzitě. V roce 1915 absolvoval studium anglistiky a nechyběl mu ani titul profesora angličtiny a literatury, který získal na univerzitě v Leedsu v roce 1924. Díky toho se stal na Oxfordu profesorem anglického jazyka a literatury.

Příběhy nejprve vyprávěl svým dětem

Vedle vyučování studentů, ale také rád psal příběhy pro své děti. Právě jim vyprávěl příběh o Hobitovi. Roku 1936 se rukopis Hobita dostal náhodně do rukou nakladatelské redaktorky Susan Dagnall. Ta Tolkiena po přečtení přemlouvala k dokončení knihy. Profesor ale nevěřil, že by jeho knihy sklidily úspěch u široké veřejnosti. To se však mýlil. Velkou popularitu získal Hobit hned po jeho vydání. Nakladatelství jej proto přemlouvalo, aby sepsal další díly. Díky tohoto impulsu vznikla nejznámější trilogie Pána prstenů. Původně chtěl Tolkien vydat příběhy v jedné velké knize. Po 2. světové válce bylo ale obtížné sehnat papír, a tak po doporučení vydavatele vydal rovnou tři díly.

Tolkien využíval při své tvorbě znalosti filologie. Vytvořil patnáct umělých jazyků. Dva z nich se objevují i v Pánovi prstenů. Tolkienovo dílo řada lidí dodnes považuje za vůbec nejpopulárnější román 20. století.

Z papíru na stříbrné plátno

Příběhy velkého spisovatele dobývaly i filmová plátna. V roce 2001 vstoupil do kin první díl z trilogie Pána prstenů – Společenstvo prstenu. Režíroval ho Peter Jackson. Ten se postaral i o adaptaci dalších dílů, včetně Hobita. Tolkienovi snímky se dostaly i do žebříčků padesáti nejvýdělečnějších filmů všech dob.

Tolkien je považován za pravého otce žánru fantasy. Jako první vytvořil ucelený obraz všech různých mytologických postav a také ras, jako jsou například elfové, hobiti či trpaslíci. Díky jeho podrobnému popisu dal žánru i určitá pravidla. Zemřel 2. září 1973 ve věku 81 let.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme