3. listopadu se zpečetil osud Lajky. Ve vesmíru nepřežila ani 24 hodin

3. listopadu 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Pes Lajka. (Foto: Profimedia)

Kdo by neznal psa Lajku. Fenka byla prvním živým tvorem, který se dostal na oběžnou dráhu Země. Tento milník si připsal tehdejší Sovětský svaz 3. listopadu 1957. Zpátky na zem se ale nevrátila. Proč zemřela? To prozrazuje podcast Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Dnes je to přesně 65 let, kdy fenka Lajka, která je spjatá se Studenou válkou a bojem o vesmírné prvenství, byla vystřelena do vesmíru. Avšak experimenty se zvířaty do menších suborbitálních výšek podnikal jak Sovětský svaz, tak Spojené státy už dávno před ní. Jediný rozdíl byl v tom, že Američané do vesmíru vysílali opice. Ty se ale na rozdíl od fenky ze svých letů vrátily. Tlak na sovětské konstruktéry byl z nejvyšších pater obrovský a na vypracování návratového systému družice nezbyl čas. Bylo tak od začátku jasné, že se černobílý pejsek domů nikdy nevrátí.

Osud Lajky se zpečetil 4. října 1957, kdy se Sovětům podařilo vyslat do vesmíru vůbec první umělou družici Sputnik 1. Tehdejší vůdce Komunistické strany Nikita Chruščov byl z úspěchu nadšený a vznesl okamžitě nový požadavek. Toužil po dalším prvenství, a to ve formě prvního živého tvora ve vesmíru. Jelikož se blížilo 40. výročí Velké říjnové socialistické revoluce, které připadalo na 7. listopadu, dostali inženýři na splnění tohoto úkolu pouhý měsíc.

Proč Lajka?

Všichni už dávno víme, že fenka nebyla jediným odchyceným toulavým voříškem z ulic Moskvy. Spolu s ní absolvovalo nejrůznější testy několik dalších psů. Lajka, které původně vědci říkali Limončik, Žučka nebo Kudrjavka, byla oproti ostatním chytřejší. Byla menší, takže se vlezla do stísněného prostoru kabiny a velkou roli hrálo zabarvení její srsti. Televizní vysílání bylo v té době černobílé, a tak si to žádalo dostatečně kontrastní zvíře.

Do malé kabiny Sputnik 2 byla Lajka umístěna už tři dny před startem. Box byl vybaven generátorem kyslíku i termoregulačním systémem. Od počátku bylo jasné, že se Lajka zpátky na zem nevrátí. Přesto vědci předpokládali, že přežije 8 až 10 dní. Podle původního plánu ji měli vědci bezbolestně usmrtit v podobě uspávací látky v jídle. To se ale nakonec nestalo.

View this post on Instagram

A post shared by Tízes Lista (@tizeslista)

Lajka ve vesmíru nepřežila ani den

Podle dostupných informací se pes po startu v kabině třásl, ale stav bez tíže zvládl. Nejprve se tvrdilo, že Lajka ve vesmíru žila několik dní, ale pravda je jiná. V roce 2002 vyšly najevo okolnosti její smrti. Lajka zemřela už asi po 6 hodinách letu na přehřátí a dehydrataci. Termoregulace totiž nefungovala správně a teplota v kabině se držela asi na 40 stupních Celsia.

Fenka se tak dostala do podvědomí lidí po celém světě a na ni odkazuje i český loutkový film z roku 2017 od režiséra Aurela Klimta Lajka. Tam ale její příběh končí šťastně a spolu s dalšími vystřelenými zvířaty najde nový domov na vzdálené planetě.


Koktejl - další články

Doporučujeme