30. března Hinckley postřelil Ronalda Reagana. Chtěl tak uchvátit herečku Jodie Foster

30. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ronald Reagan. (Foto: Profimedia)

Ronald Reagan byl 30. března 1981 americkým prezidentem deset týdnů, když ho při odchodu z washingtonského hotelu Hilton zasáhla střela do hrudi. Pětadvacetiletý syn texaského milionáře John Hinckley tehdy vystřelil šestkrát a zasáhl čtyři lidi. Prezidenta, jeho osobního tajemníka Jamese Bradyho, agenta tajné služby a policistu. Hinckley stanul bezprostředně po atentátu před soudem, ale kvůli duševní chorobě byl v roce 1982 obvinění z pokusu o vraždu zproštěn. Umístěn byl na psychiatrickou kliniku. Pojďme se na něj více podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Reaganovi byla během dvouhodinové operace vyjmuta kulka z levé plíce jen kousek od srdce a jeho stav se rychle zlepšil. Tajemník Brady zůstal po útoku ochrnutý, zemřel v roce 2014 a jeho smrt začala poté policie vyšetřovat jako zabití. Prokuratura však stíhání Hinckleyho zastavila.

Za Hinckleyho činem stojí podle psychiatrů posedlost tehdy devatenáctiletou herečkou Jodie Foster, kterou chtěl atentátem ohromit. Kvůli své obsesi se dokonce napsal na kurzy tvůrčího psaní na Yaleově univerzitě, kde Jodie Foster studovala. Objevily se dokonce spekulace, že Hinckleyho úmyslem bylo dostat se na titulní strany bulvárních deníků, kde jeho objektivy zachytí právě po jejím boku. Jodie se později k celé nešťastné události vyjádřila slovy, že je velmi šokovaná a vystrašená.

Ronald Reagan atentát přežil a v Bílém době strávil dvě funkční období. Jeho politika výrazně přispěla k pádu komunistických režimů v Evropě. Hinckley strávil 35 let v nemocnici St. Elizabeths ve Washingtonu DC, kde měl mít údajně vážný vztah. Zasnoubil se tu s Leslie, která zavraždila svou desetiletou dceru. Jeho velkým přítelem se stal i sériový vrah Ted Bundy.

V roce 2016 se Hinckley dostal na “svobodu”

V roce 2016 soud rozhodl, že jednašedesátiletý Hinckley už nepředstavuje žádné nebezpečí pro veřejnost. Psychiatrickou léčebnu směl opustit 5. srpna. Rok před propuštěním pobýval vždy 17 dnů v měsíci mimo léčebnu v domě své matky ve státě Virginia, kde měl být i nadále. Vystaven byl také řadě kontrolních opatření, jejichž součástí byly soudní dohled a léčba. Hinckley zároveň neměl povoleno odjet od domu dál než 80 kilometrů. Měl zakázáno přiblížit se k příbuzným obětí i současným politikům. K volnému užití neměl ani internet, nesměl na něm hledat informace o sobě ani o zbraních.

Rozhodnutí soudu o jeho propuštění se ale nelíbilo některým sousedům. Navržená omezení jim připadala nedostačující. Úřady ale tvrdily, že si na něj jeho sousedé časem zvyknou. Hinckley se po městě směl pohybovat s povinným monitorovacím zařízením. Mohl navštěvovat obchody, kina i hodiny hudby, které mu podle jeho lékařů pomáhaly nejvíce.

V listopadu 2018 se mohl podle rozhodnutí soudu odstěhovat z domu své matky. Bylo mu dovoleno žít samostatně, případně se spolubydlícími nebo rodinným příslušníkem. V rozhovoru z října roku 2020 se Hinckley nechal slyšet, že by se chtěl živit spisy, fotografiemi a dalšími uměleckými díly, která sám vytvářel. Jak se sám vyjádřil, považoval je za dobrá a výtěžkem z nich, chtěl přispíval své matce a bratrovi. Od roku 2018 Hinckley zveřejnil anonymně svou hudbu on-line, ale byl frustrován nedostatkem zpětné vazby, které se mu dostalo od velmi malého počtu lidí. Jeho ošetřující tým tehdy požádal soud, aby Hinckleymu bylo dovoleno používat své vlastní jméno ve spojení s jeho osobním uměním. Soudce s tímto návrhem souhlasil. Hinckleyho mají tak lidé šaci poznat i jako umělce, což bylo jeho největším přáním. Nechtěl, aby ho lidé znali jen jako týpka, který se pokusil zabít Reagana.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme