4. prosinec: Den, kdy v Londýně udeřil nejhorší smog v dějinách. Lidé umírali přímo na ulici

4. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

"Bylo to jako bych byl slepý." To byly slova jednoho z obyvatelů Londýna, který se 4. prosince 1952 probudil do nezvyklé žlutočerné mlhy. Tehdy město ještě netušilo, že pohroma bude trvat celých pět dní a stát život tisíců obyvatel. Pojďme se na tuto událost, která se zapsala do historie britských dějin podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Bezvětrný Londýn obklopila začátkem prosince 1952 tlaková výše. V jejím důsledku došlo k teplotní inverzi. Což znamená, že studený a k tomu nehybný vzduch se držel pod teplejším vzduchem. Kvůli tomu se vytvořila toxická mlha, ve které se mísily saze domácích komínů, výfukové plyny městské dopravy a kouře z fabrik elektráren. Ve vzduchu se drželo vysoké procento látek škodlivých zdraví. Nezvyklou žlutočernou barvu mlhy způsobovaly asfaltové částice sazí.

Problém mlhy ale nebyl pouze v jejím vražedném složení. Způsobovala také nulovou viditelnost. Londýňané viděli pouze jen na několik metrů. V tomto důsledku kolabovala městská hromadná doprava, která musela na několik dní přerušit provoz. Dopravovat po městě se dalo pouze metrem. V husté mlze ale nejezdily ani sanitky a lidé se zdravotními problémy se museli do nemocnic dostat sami. Smog pronikal i do domů a problémy s viditelností měli také komerční prostory. Rušily se tak například koncerty či promítání filmů.

Situace se horšila a 6. prosince už bylo vidět pouze na jeden metr. Lidé neviděli ani na chodník a při chůzi raději šaupali nohama, aby nezakopli o obrubníky. Pokud jste si mysleli, že Londýňané propadali panice, tak jste se mýlili. Oni byli totiž zvyklí na mlhy a ve většině případů se domnívali, že jde jen o další inverzi, která brzy zmizí. To se ale stalo až 9. prosince, kdy se konečně zvedl vítr a smog zmizel stejně rychle jako přišel. Důsledkem velké Londýnské mlhy zemřelo přes 12 000 lidí. Někteří lidé umírali během pohromy přímo na ulici, převážně šlo o starší generace s dýchacími problémy nebo malé děti, ale i další přišli o život v důsledku zápalu plic a bronchitidy. Desítky tisíc dalších osob si odneslo trvalé zdravotní následky.

Přes strašlivou bilanci nicméně velký Londýnský smog do budoucna mnohem více životů zachránil. Tato událost přehodnotila pohled na znečišťování vzduchu. Velká Británie si uvědomila, že musí učinit protiopatření, která podobným situacím zamezí. Dva roky po velké mlze britská metropole přijímá speciální zákon. Ten má snížit míru spalování paliva, jejíž důsledkem vznikají škodlivé látky. O další dva roky později se pak prosadil další důležitý zákon. Vyšel pod názvem Clean Air Act a zakázal vytápět domácnosti pomocí pevných částí.

Později se zavřely i londýnské tepelné elektrárny a domácnosti začaly používat pouze plynové nebo elektrické kotle. Londýn svoji ekologickou politiku neopustil ani v současnosti. Například v roce 2013 zavedl poplatek za vjezd do centra, aby omezil vozidla ve středu Londýna.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme