7. března proběhl první telefonický hovor. Bell nebyl jediný, kdo o patent zažádal

7. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Alexander Graham Bell. (Foto: Profimedia)

„Pane Watsone, prosím, přijďte sem, potřebuji vás!“ Tato legendární věta byla údajně první informací, která byla přenesena prostřednictví telefonu. Vyslovil ji vědec Alexander Graham Bell. Patent na revoluční přístroj získal 7. března 1876. Pojďme se na to blíže podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Myšlenka na vynález telefonu se zrodila překvapivě, ve snaze pomoci sluchově postiženým. Alexander Graham Bell na University College v Londýně studoval anatomii a filozofii. Souběžně s tím pracoval jako učitel sluchově postižených dětí a pokoušel se vytvořit umělou řeč. Na výzkum komunikace prostřednictvím elektrické energie se zaměřil poté, co s rodiči emigroval za oceán.

Nejprve působil v Kanadě, později se ale přesunul na univerzitu v Bostonu jako profesor výslovnosti a fyziologie. V roce 1876 od toho upustil a začal se naplno věnovat výzkumu. Mladý vědec se snažil přenést zvuk pomocí elektrických signálů mezi dvěma přístroji se sluchátkem a mluvítkem. Přenos se měl šířit skrze dráty, které propojují obě zařízení. S žádostí o patent na takový přístroj přišel Bell už 15. února 1876. Ve stejný den žádost o patent podal i Elisha Gray, ale o chvilku později.

Společně se dostali do soudního sporu, ze kterého jako vítěz vyšel Bell. Patentu na telefon se dočkal 7. března 1876. O tři dny později se mu pak povedlo přenést zvuk z jeho pracovny na půdu, kde netrpělivě s mikrofonem čekal jeho asistent Watsone.

Se zavedením nové technologie do praxe to ale zprvu nebylo příliš jednoduché. Zlom přišel 25. června 1876 na výstavě ve Philadelphii . Mladý vědec bez vzdělání fyziky založil 9. července 1877 první telefonní firmu Bell Telephone Company a vydělal v rámci prvních 20 let od získání patentu neuvěřitelných 100 milionů dolarů.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme