7. února se Ellen MacArthur zapsala do historie sportu tučným písmem. Obeplula zeměkouli za 71 dní

7. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ellen MacArthur. (Foto: Profimedia)

Touha obeplout svět nepatří jen daleké minulosti. O rychlejší a bláznivější pokusy se snaží lidé i dnes. Před osmnácti lety, tedy 7. února 2005, například obeplula jachtařka Ellen MacArthur na malé plachetnici zeměkouli za 71 dní, 14 hodin a 18 minut. O den tak překonala rekord Francouze Francise Joyona. Ten si ho ale o pár let později vybojoval zpátky. Pojďme se ale i tak na úspěch této ženy podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Nebývalého úspěchu MacArthur dosáhla už v ramci Vendée Globe. Což je jeden z nejtěžších závodů plachetnic. Jde o závod kolem světa bez cizí pomoci, během kterého v minulosti zemřelo několik mořeplavců. Na něm startovala a zdárně ho dokončila v pouhých 24 letech. Stala se tak druhým Britem v historii a také jedinou ženou, která tento drsný závod absolvovala až do cíle, ale skončila druhá. To jí bohužel nestačilo a rozhodla se obeplout zeměkouli v rekordním čase.

O čtyři roky později vyrazila na cestu na svém trimaránu. Tedy na plachetnici se třemi trupy, která se vyznačuje rychlostí a větší stabilitou na rozbouřeném moři. Plavidlo bylo navíc vyhotoveno z uhlíkových vláken a díky toho byla loďka menší a lehčí. Na cestu kolem světa vyplula 28. listopadu 2004.

Na cestě ji čekalo mnoho zvratů. Musela čelit nevyzpytatelným bouřím, extrémně silnému větru, ale i nechtěnému bezvětří. Do cesty se mořeplavkyni postavily ledové kry a v jednu chvíli se málem střetla s velrybou. Do toho všeho musela Ellen čelit každodenní samotě. Přesto všechno bývá největším protivníkem fyzická zátěž. Tu ale závodnice zvládla na jedničku. Také měla na pevnině skvělý tým, který ji na dálku zasypával informacemi. Měla tak přesnou předpověď počasí nebo údaje o proudění mořských proudů.

Ve Velké Británii se jí pak dostalo největšího vyznamenání, kterého mohla dosáhnout. Z rukou královny Alžběty II. převzala Řád britského impéria. Tato žena se tak zapsala do historie sportu tučným písmem.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme