8. prosince zažili fanoušci The Beatles velký šok. Johna Lennona zabili na ulici před jeho domem

8. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

John Lennon. (Foto: Profimedia)

Milovníci kapely The Beatles prožili 8. prosince 1980 velký šok. Na následky střelných zranění tehdy v nemocnici zemřel John Lennon. O život přišel v New Yorku na Manhattanu přímo před domem, kde s manželkou Yoko Ono a synem bydlel. Jako první přinesla smutnou zprávu televize NBC, která kvůli tomu přerušila i jeden ze svých zábavných programů. Pojďme se na tuto událost podrobněji podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Svět a rodná Británie se o tragickém úmrtí zpěváka Johna Lennona dozvěděli 9. prosince 1980 ráno. Vražda se totiž odehrála v New Yorku v pondělí 8. prosince před jedenáctou hodinou večer, když se Lennon a Yoko vraceli z nahrávacího studia.

Vrah byl muzikantovým fanouškem

Vrahem byl 25letý fotograf z Honolulu Mark David Chapman, muž, který byl jeho fanouškem a zároveň ho nenáviděl. Později uvedl, že zpěváka zabil, aby se proslavil a také se mu nelíbila jeho slova o lásce a míru a některé texty písní.

Ke dveřím jednoho z největších hrdinů 60. let psychicky narušeného muže dovedl pocit vykořistění a dojem, že se k němu okolí chová arogantně. Kromě Johna chtěl zabít i jeho bývalého parťáka Paula McCartneyho a také televizního baviče Johnnyho Carsona a prezidenta USA Ronalda Reagana. Nic z toho naštěstí pak už nevykonal. Zastřelením zpěváka, symbolu umělecké i lidské svobody, geniálního muzikanta, který nikdy nikomu neublížil, ale způsobil trauma doslova celému světu.

Událost měla devastující účinek jako například atentáty na Kennedyho nebo Martina Luthera Kinga. Nejméně tři příznivci The Beatles spáchali sebevraždu. Došlo to tak daleko, že Yoko Ono musela vydat prohlášení, kde prosila mlilovníky hudby jejího manžela, aby se neuchylovali k zoufalým akcím.

Proto se manželka rozhodla, že se nebude konat žádný pohřeb, a to z důvodu, že by nejspíše spustil masovou hysterii. Přesto se v Central Parku a jeho rodném Liverpoolu shromáždily davy truchlících fanoušků.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme