8. února 1924 byla poprvé využita plynová komora k trestu smrti. V USA je používaná dodnes

8. února 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Zemřel v plynové komoře. Když někdo toto řekne, všem se okamžité vybaví holocaust a s tím spojené zabíjení nevinných lidí v koncentračních táborech během 2. světové války nacisty. Věděli jste ale, že se do plynových komor o mnoho dříve posílali vězni odsouzeni k trestu smrti ve Spojených státech? Poprvé k tomu došlo 8. února 1924 a tato metoda je tam na některých místech praktikována dodnes. Pojďme se na to blíže podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Když byl nekdo před rokem 1924 v USA odsouzen k trestu smrti bylo jisté, že jeho život ukončí poprava pověšením. 8. února 1924 se to změnilo. Ve věznici Carson City v Nevadě přišli s nápadem, že budou tyto vězně popravovat jedovatým plynem. S myšlenkou přišel major Delos A. Turner, který se s účinky otravných plynů seznámil během 1. světové války. V té době byl příslušníkem zdravotnických sborů americké armády. Sliboval si od toho, že to bude rychlejší a humánnější způsob popravy.

V rukou popravčího tehdy skončil americký zločinec Gee Jon, který se provinil vraždou člena konkurenčního gangu. Z počátku se nepočítalo s plynovou komorou. Smrtelný plyn se zaměstnanci věznice pokoušeli vpustit odsouzenému přímo do cely, když spal. To se ukázalo jako nemožné, protože plyn z jeho cely unikal. Musela se tak vybudovat speciální komora. Věznice postavila malou ocelovou místnost, ve které se nacházela pouze židle, na kterou byl vězeň upoután. K popravě se používal kyanid, který byl upuštěn do pánve s kyselinou chlorovodíkovou. Takto vznikl jedovatý kyanovodík.

8. února 1924 dozorce odvedl Gee Jona do komory, kde ho upoutal na židli. K odsouzenci připojil dlouhý stetoskop, aby lékař mimo komoru mohl konstatovat smrt. V 10:40 došlo k popravě. Muž ztratil vědomí během pěti vteřin, nervy mu pak přestaly pracovat po deseti minutách. Celé situaci přihlíželi zástupci médií, americké armády i lékaři.

K popravám se plynové komory na území USA používají dodnes. Má je pět států, ale mohou je využít pouze jako alternativní způsob popravy. Ve většině případech se používá injekce nebo elektrické křeslo. V zámoří ale dlouho panuje diskuze, zda od trestu smrti neupustit. Zatímco evropská tradice vnímá trest jako výchovný prostředek směřující k napravení odsouzeného, americké pojetí práva dává trestu význam odplaty. Z tohoto důvodu je v USA v současnosti velmi nepravděpodobné zrušení tohoto druhu trestu.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme