9. ledna emigrovali Werich a Ježek do USA. Útěk se málem nepovedl

9. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Jan Werich. (Foto: Profimedia)

Když v září roku 1938 obsadilo nacistické Německo Československé pohraničí. Jiří Voskovec a Jan Werich už nějakou dobu vystupovali proti Třetí říši. Opírali se do ní například ve svých hrách Těžká Barbora a Pěst na oko. Díky svým dílům se dostali pod německý drobnohled a proto 9. ledna 1939 Werich a hudební skladatel Jaroslav Ježek emigrovali do USA. Pokud by neunikli, pak by pravděpodobně skončili tragicky. Figurovali totiž na nepohodlném seznamu gestapa. Pojďme se na jejich příběh podívat podrobněji s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Problémy se pro Osvobozenecké divadlo objevily brzy po obsazení Československa. Policejní referátník tehdy poznamenal, že divadlo sloužilo k propagaci krajně levicové politiky. Už 7. listopadu 1938 Zemský úřad navrhl divadlu koncesi. Umělci si uvědomovali vážnost situace a snažili si obstarat víza. To už bylo možné jen s pomocí úplatku. Úřady začaly omezovat i výdej pasů. V průběhu roku 1937 úřady vydaly celkem 48 000 kusů a v lednu 1939 už jen 10 000.

Voskovec, Werich i Ježek chtějí do USA vycestovat na základě pozvánky od tanečnice z balady z Hadrů Lotte Goslarové. Ta před nacisty do USA utekla již dříve. Jiřímu Voskovci se podařilo utéct z Československa na podzim roku 1938. Ježek požádal o prodloužení pasu 24. listopadu 1938. Vše šlo jako po másle a policejní ředitelství nemělo výhrady. Musel sice dodat další dokumenty jako potvrzení obchodní a živnostenské komory, obchodní nutnost jeho cesty, stanovisko lékaře o léčení v cizině nebo souhlasné stanovisko sborového velitelství. Vše se Ježkovi povedlo zařídit a povolili mu přechod hranic vlakem v Ostravě nebo odlet z letiště v Ruzyni. Český hudební skladatel také získal vysvědčení zachovalosti, které je nezbytné pro získání amerického víza.

Vše mohlo být jinak

Werich dostal rovněž zelenou a cesta do USA se tak zdála otevřená. Pánové ale ještě neměli zdaleka vyhráno. Letadla z Československa už příliš nelétala. Oba umělci se potřebovali nutně dostat do Curychu. To se jim podařilo 9. ledna. Chybělo přitom málo a mohlo být vše jinak. Po cestě totiž panovala hustá mlha. Pilot tak nechtěl riskovat a během letu se chtěl otočit zpět do Prahy. Werich na něj naléhal a prosil, aby to nedělal. Pilota nakonec přemluvil a letadlo v Curychu přistálo.

Werich a Ježek prchnuli z vlasti na poslední chvíli. V Československu na ně v té době čekalo fingované obvinění. O tom je informoval dříve úředník z policejního ředitelství. Do 9. ledna ho udržel v šuplíku a díky tomu se umělci bezprostředně dostali do USA.

Jan Werich se společně s Jiřím Voskovcem vrátil hned po 2. světové válce do Československa. Kvůli vzestupu komunistického režimu se ale nemohli vrátit k politické satiře. A tak Voskovec v roce 1950 podruhé emigroval do USA. Werich naopak v Praze zůstal. Jaroslav Ježek se konce války nedočkal. Zemřel 1. ledna 1942 v New Yorku na chronické ledvinové onemocnění.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme