9. února vznikl v USA oblíbený volejbal. Původně se hrál s basketbalovým míčem

9. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Kolébkou volejbalu jsou stoprocentně Spojené státy americké, a to od 9. února roku 1895. Právě před 128 lety vznikla tato dnes velmi oblíbená míčová hra, ve které proti sobě stojí dvě družstva na obdelníkovém hřišti, které je rozpůlené sítí. Hru vymyslel William G. Morgan z YMCA v Massachusetts. Pojďme se na počátky jednoho z pěti nejoblíbenějších sportů planety podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Pětadvacetiletý William G. Morgan chtěl vytvořit bezkontaktní sport, vhodný do tělocvničny, s minimálním rizikem zranění a aby si jej mohli zahrát i starší ročníky. A to se mu povedlo. Původně se volejbal jmenoval Mintonette, a to kvůli podobnosti s badmintonem. První hra se hrála v prosinci roku 1895 a byla od té dnešní výrazně odlišná. Tehdy neexistoval žádný limit pro počet hráčů na hřišti, každá strana mohla míč odpálit kolikrát chtěla, než proletěl přes síť.

Po osmi měsících dolaďování detailů měl volejbal svůj debut na konferenci ředitelů YMCA na Springfield College. Hra byla úspěšně přiajata a profesor tělesné výchovy, Alfred T. Halstead, ji přejmenoval na volley ball, tedy odrážení balónu. V té době se ještě hrálo s basketbalovým míčem, ale ten nebyl vůbec vyhovující a neobstála ani gumová duše. Morgan proto nechal zhotovit podle speciálních propočtů první volejbalový míč. V roce 1896 pak hra dostal první pravidla.

Z USA se hra rychle šířila do dalších zemí. V roce 1900 se dostala do Kanady, Indie. Poté se rozšířila na Kubu, do Peru a Střední Ameriky. Do Evropy se dostala v roce 1917. Na kontinent ji přinesli američtí vojáci bojující v 1. světové válce.

V českých zemích se volejbal začal rozvíjet až po 1. světové válce. Jedním z hlavních propagátorů volejbalu byl J. A. Pipal. Právě on od roku 1919 působil v Praze jako ředitel YMCA. Rozvoj hry u nás podpořila i armáda pod vedením kapitána Machotky, profesora Pipala a instruktora J. W. Yongera. Ti vytvořili spolu s Ministerstvem národní obrany kurz pro tělovýchovné instruktory. Ten byl původně zaměřen na lehkou atletiku a na přípravu sportovců na Olympiádu v Antverpách. Volejbalový svaz u nás vznikl roku 1921 a je považován za počátek organizovaného hraní volejbalu v Čechách.

Od roku 1964 je volejbal součástí olympijských her. V roce 1986 Mezinárodní volejbalová federace přijala i variantu plážového volejbalu, který se na olympiádě smí hrát od roku 1996.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme