Během spánku pes štěká a kočka mňouká. I mazlíčci mohou snít

22. listopadu 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Na to, že se sny zdají i zvířatům přišli před lety vědci z Massachusettského technologického institutu. Tehdy analyzovali chování potkanů. Těm měřili mozkovou aktivitu při běhání v bludišti. Potom měřili mozek zvířat ve fázi REM, což je nejhlubší část spánku a výsledky vše jen potvrdili. Informoval o tom server Novinky.cz.

Vědci zjistili při měření mozku, že obě aktivity, při běhání i spaní byly stejné. Potkaní mozek je přitom daleko jednodušší než psí nebo kočičí, a tak usoudili, že i těmto mazlíčkům se mohou zdát sny.

Psí a kočičí spánek by tak měl procházet podobnými fázemi jako lidský. Tedy částí NREM a REM. Dokonce Americký klub chovatelů zveřejnil, že menším plemenům se zdají sny častěji, než těm větším. Také štěňata a starší psi sní častěji oproti zvířeti ve středním věku.

Pokud tedy zpozorujete, že ve spánku váš pes vyštěkne a kočka například cukne končetinou, tak nepanikařte. Oni totiž možná ve snu nahání svou kořist. Také zvířata nikdy ze snu nebuďte, mohli by se po vás ohnat a ublížit vám.


Koktejl - další články

Doporučujeme