Hodiny bojovali lidé o život kosatky, která uvízla na kamenném břehu

8. srpna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Několik hodin se dobrovolníci pokoušeli zachránit kosatku, která byla vyvržena z oceánu na břeh ostrova Waleského prince na Aljašce. Šest metrů dlouhé zvíře lidé polévali vodou a odháněli od něj ptáky.

Kosatku zaklíněnou mezi kameny na břehu neobydleného ostrova objevil minulý čtvrtek kapitán soukromé jachty Chance Strikland se svou posádkou. Na zvíře ho upozornil žalostný nářek, který kosatka vydávala. “Nemluvím úplně jejich řečí, ale nezdálo se, že by to znělo nadšeně,” uvedl muž s nadsázkou pro New York Times. Dobrovolníci následně utvořili řetěz a začali kosatku polévat kyblíky vody.

Zvíře vypadalo vždycky více svěže, když se trochu namočilo. Kosatka zvedla ocas a začala vydávat zvuky. Jeden ze členů posádky kontaktoval americký Úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Pak dorazili zaměstnanci úřadu s čerpadlem, které pumpovalo vodu přímo z oceánu a rozprašovalo ji na kosatku.

Dobrovolníci pak odháněli hejna ptáků, která začala nad kosatkou lačně kroužit. Lidé se o zvíře starali zhruba šest hodin. Pak naštěstí přišel příliv, zaplavil kamenný břeh a kosatka byla volná. “Nejdřív se pohybovala dost pomalu a motala se kolem, pak odplavala pryč,” uvedla Julie Fair, mluvčí NOAA.


Koktejl - další články

Doporučujeme