Igor Chaun: Tehdy jsme podcenili vymizelou morálku českých lidí po 40 letech komunismu

18. listopadu 2022·Koktejl·Redakce

Igor Chaun. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Frekvence 1 v pořadu Press klub byl režisér a výrazná osoba při událostech 17. listopadu 1989 Igor Chaun. S Romanou Navarovou spolu zavzpomínali na to, jak ho režisér prožíval. Zároveň si povídali o tom, co a jak se za posledních 30 let změnilo, a jak se dívá na kandidáty na prezidenta s komunistickou minulostí.

“Každý z nás žije v takové míře svobody, kolik si jí v sobě vytvoří,” pronesl památnou větu bývalý mluvčí studentů z listopadu 1989 Igor Chaun. “Dnes bych byl s tímto citátem už opatrnější,” říká hned v úvodu rozhovoru režisér.

To byl můj listopad 89

Tehdy byl skutečným studentským vůdcem a mluvčím studentů. “Byl jsem vlasatý hejsek plný sebedůvěry domnívající se, že budu nový Federico Fellini a svět mi ležel u nohou. Měl jsem obrovskou radost z toho, čeho jsem svědkem. Čtyřicet let tu visely nápisy Sovětského svazu “Na věčné časy a nikdy jinak”, a i když všude kolem už to končilo, u nás byli stále komunističtí dinosauři. Najednou se to stalo, já byl na Albertově, šel jsem v nádherném průvodu z Vyšehradu po nábřeží, ohlédl jsem se a uvědomil si, že se něco změnilo. Všude byla radost, pozitivní hesla, došli jsme na Národní třídu a tam nás začali řezat. My jsme pochopili, že se děje něco opravdu hodně ošklivého. To byl můj 17. listopad, popisuje Chaun a přidává bizarní historku. “Před hlavním bitím jsem byl zatčen a vtažen do obchodního domu Máj. Tam mě řezali dva tajný a říkali, že mě sledují už od Albertova. Po chvíli mě hlídal policajt a já mu řekl, aby mě pustil, že nemám čas být zatčený. A on mě opravdu pustil. Řekl jsem mu, ať mi skroutí ruku kvůli velitelům a vyvede mě do zmatku, který venku probíhal. Já jsem moc rád, že jsem u této historické změny mohl být,” říká režisér.

Když se ohlédne 33 let zpátky, uvědomuje si, že jsme podcenili vymizelou morálku českých lidí po 40 letech komunismu“Byli jsme naivní. Této naivity se chytili šíbrové, kteří znehodnotili demokracii. Touha po demokracii byla v pořádku, v pořádku ale nebylo, že se v jedno které politické straně rychle vyprofilovali lobbisté. Tehdy jsem ještě ani nevěděl, co to je. Zkrátka všude, kde je nezkušenost, není žádná kontrola, je příležitost pro negativní stránky lidských vlastností,” konstatuje Chaun.

Zmiňuje paralelu, kdy si připomínáme 33 let od listopadu 1989 a v křesťanském kontextu je 33 let délka života Ježíše Krista. “Doufám, že demokracie nebude teď ukřižována, ale naopak nastane zmrtvýchvstání, a dokonce možná nanebevzetí,” říká. Za klíčové osobnosti v posledních 33 letech Igor Chaun považuje Václava Havla, protože splnil důležitou historickou úlohu, a také Karla Gotta. 

Měli bychom dát šanci novým a mladým politikům

Blíží se prezidentské volby. Vadil by mu prezident s komunistickou minulostí?“Myslel jsem si, že nevadil. Ale čím víc jsem viděl kličkování a nejasnosti kandidáta generála Petra Pavla, začíná mi to vadit. U něj jsou pak polistopadové zásluhy a člověka napadá racionální zdůvodnění, že svět jde do nejistoty a druhý muž NATO není od věci. Pravděpodobně by byl lepším vojákem než současný prezident. Ale začíná mi to vadit,odpovídá Chaun. Spoustě politiků posledních let se nevyhýbají korupční kauzy, trestní stíhání, trestní obvinění. “Je to tím, že dřív jsme o nich nevěděli, ne že by nebyly. Já ale věřím, že se tu pomalu rodí nové osobnosti. Měli bychom sledovat nové a mladé politiky a dát jim šanci,” vysvětluje režisér.

Fotka Putina v pytli na mrtvoly mě nepřesvědčí

K současné situaci ve společnosti se vyjádřil tak, že u vlády nevidí adekvátní míru boje ohledně války“Objevují se výroky, že západní Evropa je kolonie Ameriky a my jsme kolonie západní Evropy. Já tomu nechci věřit a nechci si to myslet. Na druhou stranu, oni by nás o tom měli přesvědčit svými kroky. Tím, že vyvěsím prezidenta Putina v pytli na mrtvoly, nebo že budu schvalovat atentát na mladou ženu, která exploduje v Rusku v autě, tak tím mě nepřesvědčili,říká Igor Chaun.


Koktejl - další články

Doporučujeme