Jiří Zlý: V roce 2022 policie řešila 98 tisíc nehod. Nejtragičtějším dnem byl pátek, více bourají muži

13. ledna 2023·Koktejl·Barbora Turková·Romana Navarová

Jiří Zlý. (Foto: Frekvence 1)

Konec starého roku a začátek toho nového se vždy nese ve znamení bilancování. A nejinak tomu je i co se týče dopravní policie. Hostem Press klubu byl šéf dopravní policie Jiří Zlý. Kolik bylo za loňský rok nehod? A co se změní s novým bodovacím systémem, který vláda schválila?

Skončil rok 2022 a na silnicích to moc veselé nebylo. Každých pět minut se v loňském roce stala dopravní nehoda a každý 21 minut došlo ke zranění. „V loňském roce řešila policie přes 98 tisíc dopravních nehod, což je v meziročním srovnání o 1% nehod méně, než v roce 2021. Při těchto nehodách bylo usmrceno 454 osob, což je v meziročním srovnání o 16 osob méně,” představuje Zlý statistiku. Nejvíce dopravních nehod bylo 12. prosince, nejméně bylo v neděli 6. února. Nejtragičtějšími dny byly pátek 14. ledna a neděle 16. října, kdy na českých silnicích zemřelo každý den 6 osob. „Aby to ale nebylo tak tragické, tak v roce 2022 bylo 111 dnů bez smrtelných nehod.”

Nejvíce nehod bylo v pátek, který je v těsném závěsu následován pondělím. Pátek zároveň figuruje na prvních příčkách i co se týče počtu smrtelných dopravních nehod. „Z dat z každé dopravní nehody se dá vyčíst spoustu zajímavostí, třeba k pohlaví nebo k věku. Četnější zastoupení u nehod mají muži. Často se nehody týkají mladých řidičů, ale nejtragičtější skupinou, co se týká, jak motorových vozidel, tak nemotorových nebo chodců, tak jsou to lidé nad 60 let.” Nejčastější příčinou dopravních nehod je to, že se řidiči nevěnují plně řízení. „Spočívá to především z používání mobilního telefonu za jízdy. Je to problém nejen u nás, ale v celé Evropě. V této souvislosti vítám novelu, která zpřísňuje postihy v tomto přestupku. Dále je to rychlost nebo přejetí do protisměru,” komentuje Zlý.

Alkohol je u nehod dominantním prvkem

V loňském roce řešila dopravní police více než 460 tisíc přestupků. „V meziročním srovnání to dopadlo tak, že v roce 2022 jsme řešili o 60 tisíc přestupků více než v roce 2021. Ten rok to určitě ale souvisí s covidovými opatřením a tím, že policie řešila i další věci. Nejčastějším přestupkem bylo nedodržování rychlostních limitů a déle to bylo používání mobilu za jízdy,” popisuje šéf dopravní policie. Svou roli samozřejmě hraje i alkohol. „Ten se stal dominantním prvkem při řízení. U dopravních nehod výrazně dominuje hladina alkoholu nad 1,5 promile.”

Vláda schválila změnu bodového systému pro řidiče. „Novela předpokládá změny, jak v oblasti represivní i preventivní. Tyto věci jdou ruku v ruce a z tohoto důvodu to vnímám velmi pozitivně. Tím, že to vláda schválila, máme jeden krok za sebou, teď nás čeká ještě legislativní proces. Vnímám to, že se zjednoduší proces trestání a trest bude následovat ihned po spáchání. Přestupky, které budou moci policisté řešit na místě, budou rozděleny do čtyř kategorií. U nejzávažnějších přestupků se navýšily sankce. Preventivní systém přejímá z okolních států, kde s těmito prvky jsou velice dobré zkušenosti. Je to například možnost řízení od 17 let nebo řidičský průkaz na zkoušku,” popisuje Zlý.


Koktejl - další články

Doporučujeme