Kočka je v pořádku, jen je divná. Jak ale poznáte, když se jí skutečně špatně dýchá?

9. ledna 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Komentátor Českého rozhlasu Petr Schwarz krásně shrnul začátek roku 2023. Kromě prezidentské volby, hackerů na datové schránky a poslední rozloučení s Benediktem XVI. se zmínil o divné kočce. A to nás přimělo upozornit vás, jak poznáte, že se vaší kočičce špatně dýchá. To prozradil web Petwellbeing.com.

“V přepočtu 200 tisíc, vynaložila starostlivá britská studentka na různá vyšetření své kočky, která se zadýchávala a velice zrychleně dýchala. Nakonec se od veterinářů dozvěděla, že její kočka je zdravá, ale asi trochu divná – a takhle dýchat ji baví. Ať si z nás v Novém roce nedělají legraci ani naši mazlíčci, ani nikdo jiný,” zněl komentář Petra Schwarze o novinkách roku 2023.

Není pochyb o tom, že domácí mazlíčci si z nás umí pěkně vystřelit. Někdo za to pak krutě doslova zaplatí. Co udělala studenta po tomto zjištění své kočce, po tom radši pátrat nebudeme, doufáme jen, že se obě těší pevnému zdraví.

Někdy si ale kočička opravdu nedělá srandu a problém s dýcháním skutečně má. Podle těchto 6 znaků poznáte, že něco není v pořádku.

Zrychlené dýchání

Rychlé dýchání u koček je běžné po fyzické námaze a hraní. Pokud k němu ale dochází i ve chvílích, kdy je kočka v klidu, může to značit závažný problém. Rychlé dýchání může být způsobeno řadou problémů, jako je například astma, nízký počet krvinek nebo tekutina v plicích.

Dýchání s otevřenými ústy nebo lapání po dechu

Kočky obecně nedýchají jako psi, s otevřenými ústy a vyplazeným jazykem. Pokud vaše kočka začne dýchat nebo se mělce nadechovat s otevřenou tlamou, může to být způsobeno horkým počasím, stresem nebo cvičením. Nicméně lapání po dechu, které nezmizí, může být spojeno s respiračními infekcemi, astmatem nebo srdečními červy.

Hlasité dýchání

Obecně platí, že kočky by měly dýchat nehlasně. Pokud vaše kočka při dýchání vydává zvuky, když je vzhůru, příčinou může být problém s dýcháním. Sípání může být důsledkem zánětu dýchacích cest způsobeného astmatem, zatímco chrastivé nebo praskavé zvuky mohou být způsobeny infekcemi hluboko v plicích, jako je například zápal plic.

Chrápání

Chrápání je jedním z příznaků potíží s dýcháním, kterých si majitelé zvířat nemusí jen tak všimnout. Určité chrápání je u koček normální, obzvlášť leží-li v nezvyklé poloze. Náhlé nástupy chrápání nebo jiných zvuků během spánku mohou být spojeny s infekcemi horních cest dýchacích, blokádami dýchacích cest, za které mohou nádory, polypy nebo záněty nosu.

Kašel

Pokud vaše kočka při dýchání opakovaně kašle, je to pravděpodobně známka respiračního problému. Mezi běžné základní příčiny kašle při dýchání patří plicní infekce, srdeční červy a astma.

Modré dásně

Pokud máte pocit, že vaše kočka špatně dýchá, zkontrolujte jí dásně. Pokud mají modrý nebo fialový odstín místo obvyklé zdravé růžové, pravděpodobně se jim nedostává dostatek kyslíku. Takové kočky vezměte neprodleně k veterináři, protože jim hrozí kolaps.


Koktejl - další články

Doporučujeme