Libor Knot: Skiareály jsou na zimní sezónu připraveny. V polovině prosince by se už mohlo lyžovat

24. listopadu 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Libor Knot. (Zdroj: Frekvence 1)

Zahájení zimní sezony se v českých lyžařských střediscích blíží. Lyžaři si v těch největších připlatí za skipasy v průměru o 10 až 15 %. Může se tato suma ještě zvýšit? Jsou skiareály připraveny na sezónu? Na to odpovídal v Press klubu Frekvence 1 ředitel Asociace lyžařských středisek Libor Knot.

Střediska se snaží zdražovat s rozumem

Knot předpoládá, že ceny skipasů už více nahoru nepůjdou, ba naopak. “Počítali jsme to. Ze třiceti největších středisek, když se k tomu přidá zbytek, což je dalších sto, tak si myslím, že to může spíše i malinko klesnout. Zdražení není moc velké, je to pod úrovní inflace. Určitě se do zdražení nedalo promítnout všechno stoupající. Nároky, které jsou ve vstupech, ať už jsou to energie nebo další služby. To znamená, že střediska musela přijít s rozumným zdražením, které je akceptovatelné pro návštěvníky, aby poměr cena, výkon byl rozumný,” uvedl.

K tomu, že by se zdražilo v průběhu sezony, by dojít nemělo. “Areály ví, do čeho jdou. Umí si to nakalkulovat. Daleko obtížnější by to bylo, kdyby musely kupovat někde na spotu (spotový trh, kde se aktivy nakupují okamžitě, pozn. red.), ale vzhledem k informacím umí nastavit ekonomiku tak, že ceny jednou řeknou a měly by platit,” dodal s tím, že ceny hodně kolísají nejenom se sezónností nebo v průběhu týdne. “To je letenkový způsob prodeje. Když si skipas koupíte hodně dopředu, tak ušetříte. Na druhou stranu pokud na poslední chvíli koupíte lístek na sobotu, tak vás může stát o 30 % víc než na středu,” uvedl ředitel.

Nezdražují jen skipasy, ale i restaurace a ubytování na horách. Kde by to letos mohlo být výhodné například pro rodiny s dětmi? “Myslím si, že to bude adekvátní ve všech oblastech… Samozřejmě ceny jdou nahoru jako všechno kolem nás, ale neřekl bych, že to bude díky zdražení někde víc, někde míň,” popisuje.

I v krizi se skiareály snaží modernizovat

I přes krizi se snaží střediska investovat do vybavení a modernizace. “Na základě dotazníku, na který odpovědělo zhruba 40 areálů, jsme vypočítali, že investice před zimní sezónou budou přes 700 milionů korun. Což je poměrně hodně, protože máme za sebou covid, jsme v energetické a inflační krizi. Investice byly vždycky mezi půl miliardou a 1 miliardou, teď je to 0,7. Což je poměrně příznivé. Nejvíce peněz šlo do modernizace a zefektivnění provozů,” popisuje. Novinky čekají na lyžaře například ve skiareálu Klínovec, kde je nově nejdelší sjezdovka v České republice, která má úctyhodných 3 400 metrů.

Provozovatelé skiareálu jsou podle Knota na sezónu připraveni a v momentu, kdy teplota na horách klesne na -4 až -5 °C, začnou zasněžovat. “Počítáme, že to nastane po druhé polovině listopadu. Moderní střediska jsou schopná během tří, čtyř dnů zprovoznit všechny hlavní sjezdovky a postupně otevírá i další. Tak aby ideálně kolem 6. – 10. prosince už se mohlo lyžovat alespoň na hlavních sjezdovkách a mohli jsme se těšit na vánoční lyžovačku,” uzavírá ředitel Asocice lyžařských středisek Libor Knot.


Koktejl - další články

Doporučujeme