Mediální rady Českou televizi rozhodně nešetří. Jsme pod obrovským drobnohledem, říká Wollner

17. listopadu 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Marek Wollner. (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl šéfredaktor reportážní publicistiky České televize a investigativní reportér Marek Wollner. V rozhovoru prozradil, jak vnímá stav naší země po 33 letech od Sametové revoluce a jak vnímá občas negativní reakce společnosti na reportáže pořadu Reportéři ČT, na kterém spolupracuje skoro 20 let.

Ve čtvrtek 17. listopadu si připomínáme 33 let od Sametové revoluce. Podle Wollnera můžeme být rádi, že u nás stále máme demokracii. “Myslím, že jsou na tom některé státy ve střední Evropě hůř. Samozřejmě mluvím o Maďarsku, kde pro novináře už dlouho není dobrá doba. Ta není ani v Polsku, i když tam je to mnohem lepší. Jsou tam silná soukromá média, která mohou dobře fungovat… Ale úplně ve skvělé kondici česká demokracie není,” uvedl s tím, že sám je pamětníkem a aktivním účastníkem 17. listopadu 1989. “Byl jsem tehdy jako student ve stávkujícím školním výboru,” dodal s tím, že z aktuálního stavu v Česku není úplně nadšený, ale vždycky říká, že je to zatím dobrý.

Nebezpečí vidí ve vzrůstajícím populismu. “To není český fenomén, ale celosvětový. Ukazuje se, že demokracie i ta tradiční s tím má velký problém. I Amerika ustála velký náraz na rozkolísání demokratického systému, když minulý prezident (Donald Trump pozn. red.) odmítl uznat porážku ve volbách a chtěl zpochybnit celý demokratický proces. Dodnes je v republikánské straně většina lidí, kteří si myslí to, co Donald Trump, že volby byly zkrátka ukradené,” popisuje situaci Wollner.

Důvěra k státu se podle šéfredaktora měla u nás začít budovat už před 30 lety. Což se podle jeho slov úplně nepovedlo. “Mám pocit, že právě v tom je zakopaný pes… Mám pocit, že stát zůstal podobně nepřátelský jako byl za socialismu. Je ochoten a schopen vás honit kvůli drobnému nedoplatku na daních, dávat vám za to pokuty a další formy byrokracie, která místo aby byla přátelská, tak je nepřátelská a vyrábí si spoustu nepřátel, kteří potom proti státu protestují tím, že čtou fake news, dezinformace a shromažďují se na Václavském náměstí,” říká a doplňuje, že stát určitě udělal spoustu chyb, ale nechce ho obhajovat.  Doba je podle něj složitá i kvůli sociálním sítím, kde se každý může k čemukoliv vyjádřit. “Tím pádem se objevují v éteru zprávy všeho typu, spiklenecké teorie a různé bludy. Tohle všechno samozřejmě pak vytváří ve společnosti obrovský chaos, který se někdo snaží využít ve svůj prospěch.”

Reportéři ČT nikomu nestraní

Pořad Reportéři ČT dělá Wollner skoro 20 let a za tu dobu s ním měla každá vláda vždy problém. “Ve chvíli, kdy měli nějakou kauzu, tak byla vždycky u nás. Kauz byla celá řada. Bylo to za Mirka Topolánka, Jiřího Paroubka, kritizovali jsme Miloše Zemana, pravici i levici. Nedomnívám se, že jsme někomu stranili. Vždycky jsme měli s novou vládou chvíli, než se objevily nějaké kauzy, a ty jsme dokázali dovést na obrazovku,” řekl. Česká televize je podle Wollnera pod obrovským drobnohledem dvou Rad a nedovolila by si lhát. “Ty nás opravdu nešetří. To nejsou radní, kteří by s námi chtěli chodit na pivo. Jsou to lidé zvoleni s úmyslem, aby nám zatopili.”

Obvinění, že v reportážích lžou, považuje za absurdní. “To je možné jen na Facebooku, sociálních sítích a na webech, které nemají žádného vydavatele nebo jsou tak minoritní, že je za to nestojí žalovat,” doplnil závěrem Wollner.


Koktejl - další články

Doporučujeme