Michael Žantovský: Při nástupu Havla do funkce působil Hrad až strašidelně

10. března 2023·Koktejl·Redakce

Michael Žantovský (Foto: Frekvence 1)

Hostem čtvrtečního Press klubu Frekvence 1 byl někdejší blízký spolupracovník prvního českého prezidenta Václava Havla, bývalý diplomat Michael Žantovský. S Romanou Navarovou spolu v rámci rozhovoru zavzpomínali na inauguraci Václava Havla a zhodnotili uplynulé týdny nového prezidenta Petra Pavla.

Ve čtvrtek 9. března 2023 proběhla inaugurace nového prezidenta České republiky Petra Pavla. A právě v tento den za námi do Press klubu dorazil jako host ředitel knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec České republiky v USA pan Michael Žantovský. Ten byl u inaugurace Václava Havla a s Romanou Navarovou právě na ni zavzpomínali. Tehdy to bylo úplně jiné. Byla to historická událost, ale lehce i bizardní. Ještě 14 dní před tím nebylo jisté, jestli bude Havel prezidentem, jestli bude kandidovat, jestli bude federálním shromážděním, který sestával z komunistů, zvolen. Do poslední chvíle se nám nechtělo věřit, že tito ukáznění a prověření soudruzi zvolí nejhoršího disidenta. Samotná příprava a to, jak to všechno bude vypadat, jsme my, Václav Havel a jeho nejbližší spolupracovníci, moc nevěděli,” říká bývalý diplomat.

Záhada krátkých kalhot Václava Havla

Dnes je při inauguraci velice přísný protokolární dresscode, co musejí mít na sobě dámy, jak má být oblečený prezidentský pár, včetně barev. “Tehdy nějaké pozvánky pravděpodobně byly, ale tehdy v dresscodu nebyl moc výběr. Pánové měli oblek nebo uniformu a ženy šaty. Záhada krátkých kalhot Václava Havla zůstane už navždy záhadou. Někdo tvrdí, že byly tak ušité, někdo zase, že si je v nervozitě vytáhl příliš vysoko,” vzpomíná s úsměvem Žantovský.

Po Hradu chodili raději ve dvou

Petr Pavel i Václav Havel byli ve stejné pozici, tedy že se před zvolením do funkce nepohybovali v prostorách Pražského hradu. Je možné, že se zde nový prezident ztratí? “Mezi Pavlem a Havlem je velký rozdíl v tom, že se Havel nemohl do té doby k Pražskému hradu ani přiblížit. Pavel byl přece jenom náčelníkem generálního štábu, obdržel od Václava Havla vyznamenání atd., takže předpokládám, že už několikrát interiér Hradu viděl. Tenkrát působil Hrad neobydleně, až skoro strašidelně. Nějací úředníci zde fungovali, ale asi žili v hrůze, že jim něco uděláme. Poschovávali se proto do svých kanceláří a několik dní nebyli k nalezení. My jsme tam procházeli, bloudili a chodili raději ve dvou,” popisuje ředitel.

Pavel bude velice aktivní

Přišla řada na zhodnocení uplynulých týdnů Petra Pavla a jeho cest, vystoupení, budování hradního týmu… Podle pana Žantovského nám to připomnělo, že prezidentské období, které nás čeká, bude zásadně jiné než období bývalého prezidenta Miloše Zemana. “Díky bohu za to! Projevuje se to už v tom, že Pavel si jako zvolená kandidát nevybral dovolenou, neuchýlil se do ústraní, aby se připravoval na svou funkci, ale byl velmi aktivní, velmi viditelný a už se vyjadřoval k otázkám, které bude muset řešit, až nastoupí do funkce. Chce vést aktivní vedení funkce. Jistě ho budeme často vídat a bude se vyjadřovat k mnoha věcem,” konstatuje blízký spolupracovník Václava Havla o prezidentu Petru Pavlovi.

Jeho přístup, že pozval na inauguraci zástupce opozičních stran, mnohé překvapil. I pan Žantovský říká, že je to dobře. Bez ohledu na to, co si člověk myslí nebo nemyslí o valorizacích a parlamentním “divadle”, které celý tento proces poznamenalo, je dobře, že se prezident otevřel i zástupcům opozice. Signalizoval tím, že se bude snažit překonat rozdělení, které na české politické scéně působí už velmi nepříjemně. Neměla by se dál zhoršovat,” říká a dodává, že v sestavení svého týmu mu není co vyčítat.


Koktejl - další články

Doporučujeme