Nechci pořád točit podobné věci. Každý film či seriál si zaslouží dostat jiný způsob zpracování, říká režisér Bebjak

11. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Peter Bebjak. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl slovenský režisér televizní série Devadesátky, Případů 1. oddělení Peter Bebjak. V rozhovoru jsme probrali jeho tvorbu. Také nám představil novou vánoční pohádku, kterou diváci České televize budou moci večer na Boží hod vánoční vidět na obrazovkách.

Bebjak je rád, že Devadesátky a Případy 1. oddělení měly u diváků úspěch, ale nechce pořád točit podobné věci.Přijdou jiné seriály, projekty, filmy a každý si zaslouží dostat jiný způsob zpracování,” uvedl. O to nemá nouzi a pro televize točí různorodé žánry. “Je tam jiný přístup k postavám a jejich řeči. Neberu to tak, že když to bylo divácky úspěšné, tak teď to pro mě bude mantra, kterou se mám řídit,” dodal.

O tom, že je laťka nastavená vysoko nepochybuje, ale dodává, že on sám ji podleze. “Je to přirozená záležitost v rámci nějaké práce. Někdy projekty vyjdou, jsou správně načasované a v rámci televize a struktury nemají konkurenci. Nikdo jim neoslabí sledovanost a více zarezonují. Jsou jistým způsobem pro společnost přínosem, protože jsou například nostalgické. Což byly třeba Devadesátky. V případě Případů 1. oddělení první dvě série byly divácky velmi úspěšné, třetí řada na to jistým způsobem navázala a využila právě ten potenciál,” popsal režisér.

Aktuálně pracuje na nových projektech, ať už pro internetovou televizi Voyo či Českou televizi. “Každá z nich má snahu oslovit diváky a někdy to zafunguje a někdy to zůstane ve vlažnějším tónu. Odprezentuje se to, ale nevyvolá to vlnění ve společnosti.”

Bebjak ale by jen tak do nějakého natáčení nešel. Vždy ho musí něco oslovit. “Je to více faktorů, ale vždy to podmiňuje právě jeden z nich. Buď je to skupina lidí, která to bude vyrábět. Což byl případ Devadesátek nebo Případů 1. oddělení. Potom je to produkce, která to dělá a její podmínky. Vždy je to pro mě nastavení na lidi, s kým můžu spolupracovat, jestli to jsou spolupracovníci, se kterými pracuji rád, nebo je to někdo nový,” popsal. Mezi jeho oblíbené herce patří například Marti Finger, Ondřej Sokol, Jan Nedbal či Onřej Vetchý. “Ondra je hodně dobrý člověk. Miluji, když mi občas zavolá, většinou po nějaké události a jsou to upřímné, jednoduché, krátké small talky, které máme a moc mě to vždy těší,” doplnil s tím, že on sám si váží všech herců a obdivuje jejich hereckou inteligenci, díky které dokážou postavu ztvárnit.

Nová pohádka potěší milovníky Krakonoše

Již na Boží hod vánoční se mohou diváci České televize těšit na novou pohádku Krakonošovo tajemství. Tu režíroval právě Peter Bebjak. Kdo si ale myslí, že příběh vychází z večerníčku Krkonošské pohádky, tak toho musíme bohužel zklamat. Trautenberk tam jen zmíněný, ale není tam. I když Jakub Prachař tam hraje rodinné pokolení. Je to pohádka, která vypráví o tom, jak mohla tato legenda vzniknout. Protože Barbara Johnson, která příběh napsala, tak se zajímala o historii vzniku, jak se Krakonoš dostal do tohoto teritória a podvědomí a jak mohla jeho legenda, příběh vzniknout,” uzavřel režisér. Jaký bude mít pohádka úspěch, si tak budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat.


Koktejl - další články

Doporučujeme