Některé státy by si měly vzít z naší legislativy týkající se zbraní příklad, říká instruktor Střelecké školy Fišer

12. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Martin Fišer. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl instruktor ze Střelecké školy Martin Fišer. V rozhovoru jsme se zaměřili zejména na rostoucí popularitu zbraní. Co lidi vede k tomu, aby si pořizovali zbrojní průkazy? Kolik zbraní je aktuálně legálně drženo v České republice?

V poslední době roste ve společnosti popularita zbraní. To nepopírá ani instruktor Martin Fišer, podle kterého tomu nahrává zejména situace ve světě. “Je to jednoznačně trend. Lidé vnímají zhoršenou bezpečnostní situaci v Evropě. Takže zájem udělat si zbrojní průkaz, je určitě jednoznačně vyšší, třeba k ochraně zdraví, života a majetku,” uvedl. On sám nárůst z řad veřejnosti cítí už od pandemie covid-19. “Rok byly zavřené střelnice, pak se zase otevřely a byl zájem. Pak vypukl konflikt na Ukrajině a zájem je opravdu dlouhodobě velký.”

Částečně k tomu lidi vede podle Fišera válka na Ukrajině, ale nejen to.Lidé mají pocit, že se o ně stát nepostará. To začínají vnímat a snaží se vyřešit svoji bezpečnostní situaci, aby se naučili i sami bránit, když se dostanou nejen do válečného konfliktu,” říká. Je ale právě zbraň správnou volbou? “Částečně ano, protože máme poměrně dost přísné zákony… Skutečně zbraň můžete použít pouze, pokud jste ohroženi na životě a musíte to pak i jasně prokázat. Takže pokud dojde k nějakému zneužití zbraně, tak se na to velmi rychle přijde, a pak samozřejmě trest jde za vámi,” uvedl.

Pořízení zbrojního průkazu je náročné

Získat zbrojní průkaz v České republice není vůbec snadné. Jsou tam určité podmínky, které člověk musí splnit. Musíte být zdravotně způsobilí, o tom rozhoduje praktický lékař. Samozřejmě musíte splňovat podmínky trestní bezúhonnosti a spolehlivosti,” popisuje s tím, že samotná zkouška je opravdu těžká. “Člověk se musí naučit pět set otázek. U zkoušky nemůže mít téměř žádnou chybu, může mít jednu chybu třeba v testu… a manipulaci se zbraní a střelby musí mít člověk nějakým způsobem naučené.” Právě toto insturktor v Střelecké škole učí své žáky a dodává, že výuka je opravdu náročná a někteří uchazeči o zbrojní průkaz zkoušku skládají i opakovaně.

V České republice legálně vlastní zbrojní průkaz 314 000 lidí. “Zvedá se to v řádu několika tisíc ročně,” popisuje s tím, že zbraní máme v zemi necelý milion, a to z důvodu, že někteří zbrojní nadšenci vlastní více než jednu zbraň. Velké popularitě se u nás těší zejména krátké zbraně. “Pistole k sebeobraně, ale jsou stejně populární i sportovní pušky,” doplnil Fišer.

Některé zahraniční země by si z našeho systému měly vzít příklad

Podle Fišera by si některé státy měly vzít z naší legislativy týkající se zbraní příklad. Systém, který máme my, funguje velmi dobře,” sdělil a jako špatný příklad uvedl například Spojené státy, kde si lidé mohou velmi lehce pořídit třeba dlouhou poloautomatickou pušku. “Nesouhlasím s tím, co je v USA… jsem toho odpůrce.” Právě za to může podle Fišera tamní špatná legislativa.


Koktejl - další články

Doporučujeme