Netradiční svatba: Indka se provdala sama za sebe

6. srpna 2022·Koktejl·ČTK

Přestože je oblečená jako novomanželka, od ostatních nevěst se liší. Kšama Bindúová si totiž nevzala muže ani ženu - vdala se sama za sebe. "Lidé se na mě dívají divně. Jako bych spáchala zločin," svěřila se.

Bindúová svou „sologamii“ – tedy sňatek sama se sebou – zpečetila v červnu s dodržením všech indických zvyků a tradic. Přes noc se tím stala internetovou senzací a první Indkou, která se k tomuto kroku odhodlala. Novopečená sebemanželka říká, že na myšlenku sologamie přišla pouhé tři měsíce před svatbou poté, co zhlédla seriál společnosti Netflix Anne s E na konci – příběh o dospívání mladé osiřelé dívky, která v dětství zažila zneužívání. Větu ze seriálu „Chci být nevěstou, ale ne manželkou“ posunula na další úroveň a na začátku června vstoupila do svazku manželského sama se sebou.

Od té doby si čtyřiadvacetiletá dívka zvyká na nesouhlasné pohledy cizích lidí, ať už cestuje za prací nebo chodí nakupovat v západoindickém státě Gudžarát. Tvrdí ale, že ani nemůže být šťastnější. Svatební den byl podle jejích slov nejlepším dnem jejího života.

„Když jsem se podívala do zrcadla, byla jsem ze sebe v úžasu. Neměla jsem žádné obavy běžné indické nevěsty. Měla jsem pocit, že sama sobě naprosto stačím,“ řekla. A nejlepší na jejím sňatku se sebou samou je podle ní to, že se toho od svatby moc nezměnilo.

“Nepotřebuju k ničemu souhlas od někoho jiného. Nemusím přemýšlet o tom, že se přestěhuju do jiného města, protože to vyžaduje můj partner. Můžu myslet jenom na sebe,” řekla Al-Džazíře a dodala, že jí nikdo jiný nemůže dát větší lásku než ona sama.

Bindúová je v tradiční indické společnosti, která nyní prochází rychlými změnami, neobvyklá žena. Je tato radikální sebeláska snahou se proslavit, pokusem glorifikovat samotu coby protest proti osamělosti, anebo odmítnutím patriarchátu a tradičních společenských očekávání vůči ženám?

Experti tvrdí, že takové vyznání sebelásky mohlo být důsledkem traumat z minulosti a nevydařených vztahů, a může dokonce poukazovat i na narcistní sklony.

Odbornice na psychoanalýzu z Birminghamské univerzity, která používá jméno Anusnigdha, se domnívá, že podobnou sebelásku by mohlo vysvětlit extrémní trauma v mladém věku. Pro někoho, kdo si prošel traumatem, by pak podobné přijetí sebe sama mohlo být nesmírně léčivé, řekla Al-Džazíře.

Kšama Bindúová říká, že měla těžké dětství a v osmi letech byla opakovaně sexuálně zneužita. “Pokaždé, když se to stalo, jsem se s pláčem dívala do zrcadla a snažila se sama sebe motivovat a inspirovat. Musela jsem si připomínat, že jsem silná. Kvůli tomu jsem dospěla mnohem dřív, než jsem měla,” řekla.

Podle údajů indického Národního úřadu pro evidenci trestných činů z roku 2020 sexuální trestné činy proti dětem v Indii vzrostly, přičemž nejméně čtyřicet procent z celkového počtu trestných činů proti dětem tvoří sexuální delikty.

Sama Bindúová se popisuje jako někdo, kdo se nebojí nahlas vyjádřit svůj názor a vždy se staví proti nespravedlnosti. “Někteří lidé mě nemají rádi a chtějí, abych si vzala pilulku na uklidnění nebo abych byla nad věcí. Podle nich ‘kazím zábavu’, když mi vadí sexismus a misogynní vtipy,” dodala dívka, která si na levé zápěstí nechala vytetovat hrob s nápisem: “Odpočívejte v pokoji, patriarcháte a genderová pravidla.”

Anusnigdha se domnívá, že dalším z hnacích motorů manželství se sebou samotnou mohl být tlak na ženy v indické společnosti, aby se z nich staly ideální manželky.

“Většinu případů sologamie po celém světě tvoří ženy. Dívky jsou od útlého věku připravovány na manželství, a to mohou vnímat jako velký tlak. Tím, že se provdala sama za sebe, zavřela lidem ústa,” řekla Anusingdha.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme