Pašerák byl pozitivní na koronavirus, luskoun musel před vypuštěním do přírody na testy

14. května 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

O luskounech se mluví jako o možném mezičlánku přenosu koronaviru z netopýrů na člověka. Zda to je pravda ne, je otázkou, jisté ale že se tento ohrožený druh může koronavirem onemocnět. Nyní se kvůli tomu zkomplikovalo vypuštění jednoho z nich do volné přírody. Jeho pašerák je totiž pozitivní.

Zvíře bylo objeveno minulý týden u pašeráka při zátahu v severovýchodním indickém státě Urísa. Než byl muž jménem Singu Baske převezen k soudu, udělali mu v nemocnici testy na koronavirus. Testy byly pozitivní, což znamenalo, že karanténu musí absolvovat nejen on, ale i zhruba osmikilový dvouletý luskoun. Ti, stejně jako kočky nebo primáti, mohou onemocnět koronavirem. Právě kvůli možnosti, že by luskouni mohli přenášet nemoc covid-19 na lidi, udělali testy i tomuto vzácnému a ohroženému zvířeti. Výsledky zatím nejsou známé.

Pokud by byly pozitivní, zůstane luskoun v péči úřadů, dokud nepřestane vykazovat nákazu. V opačném případě bude vrácen zpět do volné přírody, konkrétně do rezervace Similiapal, kde ho pašerák odchytil. Přestože byl v roce 2016 lov těchto zvířat zakázán po celém světě, poptávka po jejich mase a šupinách je stále velká, hlavně na černém trhu v Číně.

Vysušené a opečené šupiny totiž slouží v tradiční čínské medicíně jako prostředek pro zmírnění paralýzy, k podpoře laktace či proti hnisu. Maso je v řadě zemí považováno za delikatesu, i přestože je zvíře považováno za jeden z možných mezičlánků přenosu koronaviru z netopýra na člověka.

Maso luskouna je totiž žádaným zbožím na takzvaných mokrých trzích. Tam se nabízí čerstvé maso podléhající zkáze a zároveň jsou tam hygienické podmínky často velmi špatné. Proto jsou tyto trhy označovány za původ zoonóz – tedy infekcí přenosných mezi zvířaty a lidmi. Právě mokré tržiště ve Wuchanu je považováno za jedno z epicenter pandemie.


Koktejl - další články

Doporučujeme